Vind i seglen för Barösund Runt

När Magnus Vaenerberg drömde om en kappsegling runt Barösund, kunde han aldrig föreställa sig att tävlingen efter bara ett år skulle locka närmare 250 seglare på 50 olika båtar, allt från starbåtar till större familje- och tävlingsbåtar.

För havskappseglare finns ett trettiotal tävlingar som man kan delta i tack vare Lys-regel. Den gör att olika båttyper kan tävla mot varandra på ett rättvist sätt.

Banan behöver inte bestå av flytande vändmärken, utan kan formas av prickar och farleder, kobbar och skär. Att låta tävlarna få njuta av den vackra nyländska skärgården slår aldrig fel, resonerade Magnus Vaenerberg, en av idékläckarna bakom Barösund runt och kommodor för segelföreningen West Nyland Yacht Club som grundades i fjol.

Framför sig såg Vaenerberg landets kanske en dag största kölbåtsevenemang. Och helt otänkbart är det inte. Första året deltog kring 30 båtar i tävlingen medan årets regatta, som seglades i lördags, hade över 50 anmälda båtar.

– I år deltog både familjer, kompisgäng och riktiga toppseglare. En av båtarna hade nyligen återvänt från Gdansk där de vunnit Europamästerskapet i havskappsegling, berättar Vaenerberg,

Rutten på cirka 25 sjömil följer alltid farleden runt Barösund, en rutt som med årets friska vindar tog mellan tre och fem timmar att avverka. Starten sker som chase start enligt Lys-tal, vilket innebär att alla båtar startade olika tider för att sedan gå i mål vid inloppet till Barösund ungefär samtidigt.

– Det var tidvis trångt på mållinjen, berättar tävlingschefen, vicekommodor Jussi Mankki.

Trångt var det också under kryssen i olympiafaret, som erbjöd en stor utmaning för navigatören ombord.

Vinnaren bland större Lys-båtar var Samuel Thesleff i sin Melges 24, med bland annat OS-seglaren Thomas Johanson som gast. Lilla Lys-klassen vanns av Magnus Forsen med sin Avance 24, och familjeklassen av Johan Hellman med sin Baltic 35.

Emsalö nästa

– Idén med hela Lys-kappseglingen var att hitta ett sätt för amatörseglare att kunna tävla mot varandra med sina familjebåtar, berättar Johan Graeffe, kommodor för Borgå segelsällskap som på lördag ordnar kappseglingen Emsalö runt.

Till skillnad från Barösund runt har motsvarigheten i öst över hundra år på nacken. Den första tävlingen seglades 1909.

– Konceptet har hållit i sig sedan dess. Under krigsåren blev det visserligen några års paus, så snart borde vi ha kommit runt 100 varv.

I årets kappsegling deltar ett tiotal båtar som har 16 sjömil att tillryggalägga. Den stora charmen med tävlingen är just traditionen.

– Inte ens Emsalö bro stoppar oss, men numera går starten på ena sidan bron och målgången på den andra så även de största båtarna kan vara med, säger Graeffe.

Han välkomnar nya traditioner bland havskappseglarna.

– Det Barösund runt verkar ha lyckats med är den sociala biten. I Finland är vi dåliga på det och drar oss tillbaka till egna båtar efter racet. Mer umgänge efteråt gör gott för kappseglingen.

Fakta

LYS

Den första Lys-tabellen togs i bruk i Sverige 1970.

Lys står för Lidingö Yard Stick. Basen för respitsystemet var tävlingen Lidingö runt.

I Finland blev det vanligt med Lys-tävlingar på 1980-talet.

Lys-regeln baserar sig på statistik, det vill säga hur båtmodellen klarat sig i tidigare tävlingar.

Ett annat respitsystem är ORC, som bygger på omfattande mätningar av skrov, segel och rigg.

Årets Lys-rankning finns på avomeripurjehtijat.org.

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08