Villkorstrappan försvinner – men villkor består

Polisens sätt att bestraffa fotbollsklubbar som bryter mot ordningslagen i samband med matcher ändras.Enligt Svensk elitfotboll tas den omdebatterade villkorstrappan tas bort – men polisen meddelar att insatserna fortfarande kommer att vara villkorsbaserade."Villkoren är en förutsättning för trygga evenemang", säger Stefan Hector, chef på Nationella operativa enheten (Noa).

I ett försök att få bort pyroteknik och stök från svenska fotbollsläktare har polisen under de senaste åren arbetat med en striktare tillämpning av en så kallad villkorstrappa.

Men nu slopas den, enligt Mats Enquist, generalsekreterare för intresseorganisationen Svensk elitfotboll som företräder klubbarna.

Utrymme för samverkan

"Möte med polisen i dag om den nya nationella idrottsstrategin. Villkorstrappan försvinner och ersätts av en strukturerad och långsiktig samverkan mellan polis/idrott/förening. Den utmärkta dialog vi har haft en längre tid resulterar i ett grymt bra besked! Nu ska vi samverka!", skriver han på Twitter.

När TT når Enquist på telefon är han glad över beskedet. Men fåordig kring vad det kommer att innebära i praktiken.

– Signalerna vi fick i dag var fantastiska. Polisen har givetvis en skyldighet att arbeta enligt svensk lag när det uppstår problem. Men nu finns det utrymme för en samverkan, långsiktighet och dialog.

På sin webbplats meddelar polisen att de fortsatt kommer att ha en villkorsbaserad bedömning av insatser vid evenemang.

"Villkoren är en förutsättning för trygga evenemang, och vad vi förväntar oss i dialog med arrangörerna. Vår bedömning är att samarbetet med idrottsförbund och intresseorganisationer sker på ett mycket bra sätt, och att majoriteten av evenemangen sker utan ordningsstörningar eller brott", säger Stefan Hector, chef på Nationella operativa enheten (Noa), i ett uttalande.

Infekterad trepartsrelation

Villkorstrappan var framför allt en infekterad fråga i herrarnas allsvenska 2019. Då införde polisen i flera sanktioner mot klubbar som i sin roll som matcharrangör inte har ansågs leva upp till ordningslagen.

Till exempel fick flera klubbar reducerad ståplatspublik efter användande av pyroteknik. Villkorstrappan skapade friktion och en infekterad relation mellan Sveriges klubbar, fotbollssupportrar och polisen.

– Det vi har kritiserat är att man ensidigt bestämt åtgärder som inte är bra och som riktar sig mot fel personer och inte varit öppna för långsiktighet och samverkan, säger Mats Enquist om onsdagens besked.

Allsvenskan spelades under hela förra året helt utan publik på de allra flest håll, i och med förbudet mot allmänna sammankomster i coronapandemin. Men när läktarna väl öppnas igen ser det alltså ut att vara utan polisens villkorstrappa, och Enquist hoppas att det ska lätta på stämningen mellan alla parter.

– Vi samarbetar med SFSU (Svenska fotbollssupporterunionen) också, vi hoppas att det också ska finnas en dialog med dem.

Polisens villkorstrappa

+ Debatten runt polisens så kallade villkorstrappa tar fart den 18 april 2019 när Gif Sundsvall inför sin allsvenska hemmamatch mot Kalmar FF på NPR arena förbjuds att använda sig av så kallade "over head"-flaggor. Detta som en direkt följd av att det förekommit pyroteknik i hemmapremiären mot Malmö FF ett par veckor tidigare.

+ Sundsvall blir dock bara ett av ett flertal exempel på klubbar som, i linje med villkorstrappan, retroaktivt straffas för bengaler och användning av stora heltäckande flaggor. Protester och banderoller riktade mot polismyndigheten förekommer på var och varannan match i herrarnas allsvenska och ilskan avtar knappast efter ett par incidenter som uppstår vid Tele2 arena i samband med derbyt mellan Djurgården och AIK i maj. Videoklipp som filmats av supportrar och senare publiceras på Dagens Nyheter visar på brysk behandling från polis i samband med ett omhändertagande. En polis syns slå sin batong i ryggen på en supporter som går med händerna uppsträckta i luften och en annan säger "ska jag bryta fingret på dig" när han ska beslagta en telefon.

+ De allsvenska klubbarna upplever polisens krav som orimliga och stämningen mellan supportrarna och polisen blir alltmer infekterad. Beskeden om reducerad publikkapacitet avlöser varandra, främst bland de allsvenska storklubbarna. I AIK:s fall tillåts endast 2 500 åskådare på klacksektionen Norra Stå (vanligtvis med en kapacitet på omkring 5 000) i den sista omgången hemma mot Sundsvall den 2 november 2019.

+ Samma månad uppmanar intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef), tillsammans med Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU), regeringen att tillsätta en objektiv samordnare för att "leda processen för återupprättande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndigheterna". Polisen välkomnar initiativet.

+ Den 27 mars 2020 tar regeringen beslutet att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i coronapandemin, sedan dess har ingen större publik sett allsvensk fotboll på plats på en arena.

+ Den 31 mars 2021 meddelar Svensk elitfotboll att villkorstrappan tas bort. Polisen meddelar att insatserna fortfarande kommer att var villkorsbaserade.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning