Sillanpää: "Jag har varit drogfri i 4 månader"

Jari Sillanpää är åtalad för narkotikabrott. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse för artisten Jari Sillanpää som erkänner sig skyldig till narkotikabrott.

Helsingfors tingsrätt inledde på onsdag en rättegång mot sammanlagt tolv personer. Artisten Jari Sillanpää är en av de inblandade.

Jari Sillanpää står åtalad för två fall av narkotikabrott. Dels för narkotikainnehav i mars i år, och dels för att han har införskaffat 118 gram metamfetamin under en längre tid.

Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse på maximalt 1,5 år. Enligt försvaret borde straffet sänkas till böter eller några månaders villkorligt fängelse.

I slutet av mars greps artisten på Helsingfors-Vanda flygplats då han kom hem från en semesterresa i Thailand. Tullen hittade små mängder metamfetamin i Sillanpääs väska.

Sillanpää har erkänt att han köpte 10 gram metamfetamin i Thailand. 0,5 gram hittades i hans resväska när han återvände till Finland. Sillanpää säger att han inte vet hur narkotikan hamnade i väskan.

Sillanpää har dessutom erkänt för polisen att han har använt totalt kring 118 gram metamfetamin mellan 2014 och 2018, en mängd som klassas som narkotikabrott. Sillanpää har köpt narkotikan för eget bruk, men han har också erbjudit narkotika till sina vänner.

Slutat med droger

Det var en förhållandevis lugn Jari Sillanpää som mötte den samlade presskåren vid niotiden på onsdagsmorgonen. Vid säkerhetskontrollen skämtade han om det stora medieuppbådet.

– Det här är som Hollywood, sade han och sprack upp i ett stort leende.

Därefter svarade han på pressens frågor i några minuter innan han gick in i rättsalen.

– Jag är lite nervös, men jag tar emot rättegången med öppet sinne, sade Sillanpää till pressen.

Enligt Sillanpää behöver han inte någon professionell vård för sitt missbruk.

– Jag sköter mig själv. Jag behöver inte genomgå någon traditionell missbruksbehandling eftersom jag inte använder narkotika längre.

Fortsätter på fredag

Den huvudmisstänkte är en man i 50-årsåldern som står åtalad för grovt narkotikabrott. Sju åtalade personer inklusive Sillanpää infann sig i rätten på onsdagen.

Alla åtalade personer känner den huvudåtalade, men de kände inte varandra. Narkotikahandeln har gjorts med textmeddelanden och Whatsapp-meddelanden.

I pausen svarade Sillanpää igen på mediernas frågor. Han var klart tagen av rättsprocessen och brast ut i tårar när han pratade om det stöd han har fått från sina fans.

Enligt artisten har han varit drogfri i fyra månader.

I januari dömdes Sillanpää till närmare 24 000 euro i dagsböter efter att ha kört bil påverkad av amfetamin.

På fredag fortsätter rättegången.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning