Villainbrott i Esbo – albansk liga får skaka galler

Polisen har varit fullt sysselsatt med att reda upp inbrotten som den albanska ligan gjorde. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Esbo tingsrätt har dömt tre albanska män till fängelse för en serie grova inbrott i villor i Esbo och Helsingfors. Inbrotten skedde i vintras

Esbo tingsrätt dömde trions ledare för grova stölder, försök till grova stölder och för häleri till 3 år 10 månaders fängelse. De två övriga fick 3 år och 8 månaders och 2 års och 2 månaders fängelsestraff. Dessutom ska trion betala ersättningar för flera tusen euro.

De flesta inbrotten skedde i vintras i villor i Hagalund och Bredvik i Esbo. Ett brott betecknas som synnerligen grovt då männen stal egendom för 35 000 euro då ägaren var på plats i villan. Bytet bestod av smycken, klockor och samlarmynt.

Inbrotten skedde enligt samma mönster. Männen vred upp fönstren med hjälp av en skruvmejsel. Bytet förvarades sedan i en hyrd lägenhet på Tavastvägen i Helsingfors.

Enligt egen utsago kom männen till Finland i vintras för att söka jobb. När jobben uteblev började den brottsliga banan. Den här förklaringen trodde inte rätten på. Männen var bara i Finland för inbrotten för att sedan återvända till Albanien. Rätten ansåg att männens förklaring saknade trovärdighet eftersom den brottsliga banan började direkt efter att männen kommit till Finland.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03