Vill möta drottningen efter årslång vandring för rättvisa

Clinton Pryor, som i ett år vandrade genom Australien för att se hur vardagen för aboriginer i olika delar av landet ser ut, mötte landets premiärminister Malcolm Turnbull i onsdags i parlamentet i Canberra. Till Financial Times säger Pryor att han är besviken på mötet som endast varade i 20 minuter och söker därför nu audiens hos drottningen. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / LUKAS COCH

Aboriginen Clinton Pryor gick 6 000 kilometer genom Australien i strävan efter rättvisa för ursprungsfolket. Nu söker han audiens hos drottning Elisabeth II, skriver tidningen Financial Times.

Pryor började sin vandring genom Australien för exakt ett år sedan i Perth på Australiens västkust. Efter 6 000 kilometer anlände han i söndags till parlamentet i Canberra.

Han vill pressa landets regering att godkänna ett fördrag med ursprungsbefolkningen. Då han inte lyckats med att övertyga Australiens premiärminister Malcolm Turnbull att formalisera fördraget vänder han sig nu till drottningen. Han vill att fyrtio aboriginska äldste ska få träffa drottning Elisabeth II, prins Charles och prins William.

– Förhoppningsvis går detta att ordna med Buckingham Palace, säger Pryor till Financial Times.

Under sin vandring bekantade sig Clinton Pryor med hurudant livet är för den diskriminerade ursprungsbefolkningen.

– Under min resa upptäckte jag att många aboriginer fortfarande lever i u-landsförhållanden: en del har inte ens vatten, det finns inte tillräckligt med jobb och servicen är bristfällig. Gapet mellan den vita befolkningen och aboriginerna är mycket större än förut, säger Pryor till Financial Times.

Även en utredning som landets regering gjorde i fjol visar att ursprungsbefolkningens situation i Australien på många sätt håller på att försämras. Aboriginer hamnar bland annat oftare än andra i fängelse, de är sjukare och använder mer alkohol och narkotika.

Cirka tre procent av Australiens befolkning är aboriginer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning