Vill du donera din sommarstuga? – Fölisön söker en till sitt friluftsmuseum

Stugliv har varit mycket populärt under coronan. Bild: Museiverket

Finlands nationalmuseum har utlyst en öppen ansökan för en sommarstuga som representerar den finska stugkulturen.

De som besöker Fölisöns friluftsmuseum i Helsingfors om några år kan i bästa fall hitta sin gamla sommarstuga bland de 88 olika byggnaderna som redan finns på ön. Det är nämligen så att museet önskar utöka sin samling byggnader med en stuga.

Den ska gärna ha varit i användning relativt nyligen då man vill att den representerar olika tidsperioder.

"Det som vi är intresserade av är en stuga som bär med sig berättelser och minnen från tiden då den varit i användning", säger Mikko Teräsvirta, intendent för Fölisöns friluftsmuseum i ett pressmeddelade.

Idén om att ta in en sommarstuga på Fölisöns friluftsmuseum har blivit aktuell under pandemin då stugorna blivit allt mer populära bland finländare.

"Tidpunkten för att bevara och presentera det här fenomenet kunde inte vara bättre. Det som gör oss väldigt glada är att vi får erbjuda en inblick i stuglivet för stadsbor och resenärer som inte hinner besöka landsbygden på sin semester eller saknar tillgång till finskt stugliv", säger Teräsvirta.

Storleksmässigt handlar det om en stuga som är cirka 40 till 60 kvadratmeter. Sommarstugan behöver inte vara i toppskick men stommen bör vara frisk, eftersom det i det här fallet inte är ändamålsenligt att bygga en helt ny stuga.

Finlands nationalmuseum betalar inte någon ersättning för sommarstugan som doneras, men däremot står de för transportkostnaderna.

Fram till första oktober kan du anmäla intresse för att donera din sommarstuga till Fölisöns friluftsmuseum. Anmälan sker via en nätblankett, per post eller e-post. Valet av stugan kommer att ske i höst och på våren 2024 kommer den att flyttas till Fölisön. Den valda stugan kommer att bli tillgänglig för besökarna år 2026.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning