Yaghoubi: Vill alltid visa andra – det finns i generna

Ibland känns det som att jag är finländare när jag gör något bra och utlänning när det går dåligt, säger Moshtagh Yaghoubi. Bild: Cata Portin

Berömmet haglade efter den förra landslagssamlingen. Moshtagh Yaghoubi har jobbat för att få den uppskattningen.– Jag har alltid fått slita mycket hårdare än den helfinländska spelaren, säger HJK-mittfältaren till HBL.

En dryg timme in i Finlands VM-kvalmatch mot Turkiet gjorde Markku Kanerva kvällens första byte. Moshtagh Yaghoubi fick chansen – och tog den.

Några dagar senare fortsatte mittfältaren att imponera när han startade i landskampen mot Österrike. Modig, bollsäker, lugn, tuff. En vinnare.

– Jag spelade mitt spel och var mig själv. Jag vågade spela det spel som jag behärskar. Där lyckades jag bra. Det var en bra mätare på var jag står. Individuellt är jag inte mycket efter, men det krävs hårt jobb för att nå till den allra högsta nivån, säger Yaghoubi till HBL.

Landslagets skepp har svajat, kantrat och gått under med kapten och allt det senaste året. Finländsk fotboll skriker efter ljusglimtar. Yaghoubis insatser lovade mer och gav också eko i medierna.

En genombrottskväll från en av landets mest talangfulla mittfältare har varit efterlängtad. Samtidigt har vägen dit varit lång, krokig och fylld av kamp.

– Även om jag är på samma nivå som en finländare så känns det ibland som att han går före. Givetvis är jag också finländare, men den helfinländska spelaren går före.

Pappan sköts

Moshtagh Yaghoubis resa till landslagshyllningar, uppskattning och HJK:s mest intressanta spelare inför kvällens ligastart mot VPS är välkänd. Han har gått genom ett helvete.

Pappan sköts till döds i Kabul när Yaghoubi var liten. Efter det flyttade resten av familjen till Irans huvudstad Teheran. Där fortsatte eländet. En afghan i Iran är en hatad människa.

– Vi blev slagna. Vi bodde på en helt vanlig gata och när man ville gå ut var man tvungen att titta efter så att ingen var där. Då kunde man gå i fred. Om någon var där fick man först stryk och sedan kunde man gå vidare.

– Som afghan i Iran får man inte göra något. Man får inte gå i en normal skola, inte spela i ett fotbollslag. Vi åkte från Iran för att kunna få en bättre framtid.

Fotbollen har varit hans väg till något annorlunda, något bättre. Genast efter flytten till Finland 2006 började Yaghoubi spela fotboll i organiserad form. Ett drygt decennium senare gjorde han sin debut i en tävlingslandskamp för A-landslaget.

– När jag flyttade till Finland var mitt mål att spela i juniorlandslagen. När jag tänker tillbaka tolv år och tiden i Iran … Då kunde jag aldrig föreställa mig att jag skulle komma till Finland, spela i A-landslaget och i HJK. Allt är möjligt i livet. Med hårt arbete kan man nå vart som helst.

Hur mycket betyder Finland för dig?

– Jag har fått möjligheten att uppfylla mina drömmar här. Vi har hittat tryggheten här. Jag är väldigt tacksam för allt.

– Fotbollen har varit viktig där. Jag har kommit in i den finländska kulturen lättare än många andra. Jag har fått många vänner. Jag vet inte vad jag skulle göra om jag inte spelade fotboll. Fotboll är inte ett yrke eller en hobby för mig. Det kommer från hjärtat. Jag spelar för att jag älskar det.

"Alltid hungrig"

Kärleken har ofta varit besvarad från den finländska publiken. Moshtagh Yaghoubi stod tidigt ut med sin tydliga talang. Samtidigt sticker han inte under stol med att det har varit en strid för att få erkännande.

I Sverige har Zlatan Ibrahimovic vunnit elva guldbollar som landets bäste spelare. På samma gång har han vid upprepade tillfällen pratat om hur hans rötter har påverkat bilden av honom. Ibrahimovics föräldrar är från Balkan och den bakgrunden har inte förenklat hans situation. Han har slagit sig fram, jobbat hårdare än andra.

Yaghoubi känner igen det där. Han levde sina tolv första år i Afghanistan och Iran. Det formade honom som person och livet som invandrare i den finländska fotbollsfamiljen har inte varit en dans på rosor.

– Självklart har det varit en kamp. Jag har alltid fått slita mycket hårdare än den helfinländska spelaren som sitter bredvid mig. Jag har upplevt att jag har tvingats göra mer, men det har inte påverkat mig. Med tanke på de förhållanden som jag kommer från finns det bara i mina gener. Jag vill alltid visa andra, jag är alltid hungrig. Jag har alltid jobbat så hårt att jag inte har gett någon chansen att vara på samma nivå.

Hur ser du på det här nu? Får du den respekt du förtjänar?

– Om man följer nyheterna just nu, har jag hyllats mycket på sistone efter insatserna i landslaget. Men det där kan förändras snabbt.

"Ska inte stämpla någon"

Senast Yaghoubi spelade i Finland blåste det till rejält. Han lade upp en bild på Instagram där han i starka ordalag kritiserade att han bänkades i RoPS.

– Då var det rubriker om "han med utländsk bakgrund". Då började jag fundera på om jag är godkänd finländare eller inte. Det kändes.

– Ibland känns det som att jag är finländare när jag gör något bra och utlänning när det går dåligt. Jag är en människa som andra, jag har bra och dåliga dagar. Jag gör misstag och säger saker som inte är bra ibland, men man ska inte stämpla någon. Det är inte bra. Jag gillade inte det.

Du gillar att säga vad du tycker.

– Jag är en känslomänniska. Om jag gillar något visar jag det. Om jag inte gillar något visar jag det också. Med årens lopp har jag vuxit och lärt mig att tänka efter lite. Jag var arg i fem minuter vid den där incidenten i RoPS, men när jag tänkte efter så insåg jag att det var fel. Men då var det för sent.

"Inte vänner på planen"

Häromdagen publicerade Savon Sanomat en text där de tolv ligatränarna påstod att det inte finns rasism i finländsk fotboll. Yaghoubi håller inte med till hundra procent.

– Samtidigt bryr jag mig inte om den. Det känns ingenstans om någon ropar något om mig. Jag har blivit slagen i Iran. Det är fruktansvärt, men när man upplever det nästan varje dag i sex år så känner man till slut inte av det. Min bakgrund påverkar mig i Finland.

Moshtagh Yaghoubi siktar på att hjälpa HJK tillbaka till tronen efter två säsonger utan mästerskap för storklubben från huvudstaden. Bild: Cata Portin

Däremot har han inte upplevt några problem i de finländska klubbar som han har spelat för. Här tar man varmt emot alla. Framför allt under tiden i Dynamo Moskva fick han känna på hur ett iskallt omklädningsrum fungerar.

– Man tänker bara på sig själv och sin startplats. Ingen är trevlig. I Finland slåss vi också om speltid och din största fiende sitter bredvid dig. På planen kan man inte vara vänner, men i HJK är vi en stor familj utanför. Här är lagandan väldigt bra.

– När man mår bra spelar man bra. I mitt fall bestämmer också fotbollen mycket hur jag är. Om det går bra där är jag också glad utanför planen.

Är HJK:s motor

Efter ett stökigt 2016, som avslutades med en misslyckad sejour i Sjachtar Karagandy, vill Yaghoubi trycka på omstart och hitta tillbaka i HJK. Starten har varit strålande. Landslagsuttagningen visar att allt har gått utmärkt.

– Jag njöt i RoPS. Nu vill jag känna samma sak igen. Jag vill njuta. Därför var det enkelt att komma hit. Karriären är så pass kort att man ska ha kul när man spelar.

Yaghoubi har omvandlat det till effekt i vinter. Tjugotvååringen har varit HJK:s motor under försäsongen, men han har ingen entydig förklaring till varför det har gått så bra.

– Jag har bra spelare bredvid mig och det är enkelt att spela med dem … Men jag får ha mycket boll här. Jag behöver boll för att vara bra. Annars syns jag inte.

Tränaren Mika Lehkosuo säger att HJK:s spel passar "Mosa" perfekt.

– Han är väldigt bra på att styra spelet och sätta tempot. Han förstår spelet taktiskt. Nu måste han bara fortsätta leverera lika bra när ligan startar.

"Har jäkla bra lag"

I kväll startar HJK:s revanschsäsong. Yaghoubi, som stod över helgens cupsemifinal mot Ilves på grund av en lätt vadskada, är redo. Efter två raka guldmissar ska titeln tillbaka till Tölö.

– Det är viktigt. Vi har ett jäkla bra lag. Om vi spelar så bra vi kan, tar vi tillbaka pokalen hit. Vi fokuserar på oss själva, jag vill inte tala om andra lag.

Vilka är era styrkor?

– Vi är mer än något annat ett lag. Vi gör allt tillsammans på planen. Alla ger allt för HJK.

Vad ska du bidra med?

– Vinnarmentalitet, hårdhet och skicklighet.

Vad vill du få med dig från säsongen?

– Jag vill ha en hel och jämn säsong. Jag vill spela mycket och hjälpa laget. Och så vill jag njuta väldigt mycket av fotbollen igen.

HJK spelar sin ligapremiär i kväll hemma mot VPS. Avspark klockan 18.30.

Profil

Moshtagh Yaghoubi

Ålder: 22.

Född i: Kabul, Afghanistan. Kom till Finland 2006.

Position: Mittfältare.

Klubb: HJK.

Tidigare klubbar: FC Honka, Spartaks Jurmala, Dynamo Moskva, RoPS, Sjachtar Karagandy.

Meriter: En lettisk ligatitel, ett ligasilver med RoPS.

Landslag: 3 A-landskamper. 22 U21-landskamper.

Fakta

Målkungen kvar i HJK

Placering i fjol: 2:a.

Bäste målskytt: Alfredo Morelos (16).

De har försvunnit: Nikolai Alho (Halmstad), Mikael Forssell (klubblös), Toni Kolehmainen (Wisla Pulawy), Lum Rexhepi (Go Ahead Eagles), Sebastian Sorsa (KuPS), Taye Taiwo (FC Lausanne-Sport), Ivan Tatomirovic (RoPS).

Fakta

Truppen

Målvakter: Thomas Dähne, Markus Uusitalo, Jesse Koivistoinen.

Backar: Juha Pirinen, Henrik Ölander, Faith Friday Obilor, Valtteri Vesiaho, Roni Peiponen, Aapo Halme, Ville Jalasto, Rafinha, Hannu Patronen.

Mittfält: Obed Malolo, Moshtagh Yaghoubi, Atomu Tanaka, Sebastian Dahlström, Lucas Lingman, Vincent Onovo, Anthony Annan, Eetu Vertainen.

Anfall: Demba Savage, Alfredo Morelos, Ousman Jallow, ­Akseli Pelvas, Lassi Lappalainen, Evans Mensah.

Tränare: Mika Lehkosuo.

Vinterns resultat

HJK–FC Honka 3–2 (cupen), Gnistan–HJK 0–4 (cupen), Hammarby–HJK 2–3 (träningsmatch), HJK–IFK Norrköping 3–4 (träningsmatch), HJK–FC KTP 4–0 (cupen), GrIFK–HJK 0–3 (cupen), HJK–HIFK 4–0 (cupen), HJK–Rosenborg 1–2 (träningsmatch), IFK Mariehamn–HJK 0–3 (cupen), HJK–FC Flora Tallinn 3–0 (träningsmatch), Ilves–HJK 0–1 (cupen).

Så startar säsongen

5.4 HJK–VPS

10.4 HJK–KuPS

15.4 IFK Mariehamn–HJK

23.4 JJK–HJK

29.4 HJK–FC Inter

6.5 VPS–HJK, 11.5 HJK–Ilves

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning