Vilket fiasko: Förbundet anmälde till fel gren – nu kan Huntington missa EM

Maria Huntington säger att hon är redo att delta i EM om förbundets lyckas rätta till sin miss. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Sjukamparen Maria Huntington skulle vara klar för EM. Men efter en dundermiss av friidrottsförbundet är hennes medverkan vid tävlingarna i Berlin i fara.

Allt var klappat och klart för 21-åriga Maria Huntingtons EM-medverkan. Sjukamparen satte personligt rekord med 5 858 poäng vid FM-tävlingarna i Jyväskylä trots att hon missade grovt i höjdhoppet. EM-gränsen till Berlin var 5 900 poäng och trots att Huntington inte nådde gränsen hade hon kvalificerat in sig till mästerskapet.

Tyvärr gjorde friidrottsförbundet en enorm miss då man inte anmälde idrottaren till sjukampen.

Då det europeiska friidrottsförbundet EA kompletterade deltagarlistorna till EM fick idrottare med sämre resultat än Huntington deltagarrätt i Berlin medan finländaren inte kommer att tävla.

– Hon hade utan vidare accepterats som EM-idrottare. Nu kommer idrottare med sämre resultat än hon att delta i EM, säger Mirko Jalava, medlem i EA:s expertråd, till Ilta-Sanomat.

Orsaken att Huntingtons namn inte fanns med på listan över sjukampare var att det finländska friidrottsförbundet av misstag hade anmält henne till höjdhopp i EM. I den grenen har Huntington noterats för 180 centimeter vilket naturligtvis inte räcker till för att få delta i EM.

Då EA upptäckte misstaget hade anmälningstiden redan gått ut.

Huntington själv har svårt att förstå att hennes EM-dröm går i kras på grund av en ofattbar dundertabbe från förbundets sida.

– Det är helt otroligt och jag kan inte förstå det hela, säger hon till Ilta-Sanomat.

Hon berättar för tidningen att förbundets träningschef Jorma Kemppainen ringt henne och berättat att det handlar om ett mänskligt misstag.

– Det här är saker som borde dubbelkollas så att alla fakta är i skick, säger Huntington.

Det finländska förbundet arbetar för att rätta till sitt misstag. Om det lyckas och om Huntington kan delta i EM är för tillfället oklart.

Förbundets ordförande Vesa Harmaakorpi berättar för Ilta-Sanomat att felet uppstått då förbundet lämnat in Huntingtons anmälan elektroniskt. Anmälningen sker genom att man väljer rätt gren från en meny som fälls ner på anmälningssidan. Vid det skedet har man från förbundets håll valt fel gren. Harmaakorpi berättar också att det inte i efterhand går att granska att man valt rätt gren i menyn.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning