Vilken upphämtning! Erikson Carlos HIFK:s stora hjälte

KPV-försvaret kunde inte rå på HIFK:s kvicka Erikson Carlos (t.h.). Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Efter en fin 3-2-vändning mot KPV har HIFK nu spelat fyra matcher i följd utan förlust. Den goda formen grundar sig i att laget riktar blickarna mot spel i den övre slutserien, förklarar tränare Tor Thodesen.

KPV:s tränare Jani Uotinen beskrev kvällens möte med HIFK som två matcher inom loppet av en, vilket är rätt betecknande för händelserna på Tölö stadion.

Under de första tre kvarterna var KPV det vassare laget och många i hemmapubliken tänkte att spelet redan var kört då KPV:s mittback Milan Josimov förde gästerna i 2-0-ledning med en fin nick strax innan pausvilan.

Men HIFK-lägret vägrade ge upp och i den andra halvan spelade hemmalaget med nyfunnen låga. Tränare Tor Thodesen reagerade med att byta in backen Tuukka Andberg och mittfältaren Matias Hänninen, som gjorde match nummer 200 i IFK-tröja, vid pausen men förklarade att det inte direkt handlade om taktiska knep. Läkare har bestämt att Hannu Patronen inte ska spela om han får en stöt i huvudet och Riku Selander spelade lite hejdlöst i första halvan så det var mer en försiktighetsåtgärd, berättar han.

– Med endast ett återstående byte var det något av en chansning, men som tur var bar det frukt, säger Thodesen.

Brasilianerna stiger fram

Även om de nya arrangemangen i HIFK-truppen inte var offensiva anföll hemmalaget målmedvetet och belönades med en 1-2-utjämning 12 minuter efter paus. Den extremt snabba anfallaren Erikson Carlos slank igenom det något stela KPV-försvaret och nådde en passning strax framför målvakten Teppo Marttinen. Brassen rundade skickligt keepern och prickade in bollen med säkerhet.

Detta var dock endast början på Erikson Carlos-showen publiken fick åskåda. Endast några minuter efter fullträffen nickade han i ribban och i den 70:e minuten överlistade han Marttinen på nytt. Denna gång med en snygg lobb som avslut på HIFK:s anfall.

Den fantastiska kvällen fullbordade Erikson Carlos två minuter senare med att skjuta i stolpen, efter vilket hans landsman och anfallspar Luis Henrique hade en lätt uppgift i att styra in bollen och föra hemmalaget i 3-2-ledning – vilket också räckte till seger. Efter matchen tackade matchhjälten gud för den lyckade kvällen.

– Det andra målet var nog snyggare av de två och lite harmar det att jag inte kunde skjuta ett tredje, men det viktigaste är ju att laget segrar, säger Erikson Carlos brett leende efter matchen.

Luis Henrique fick grönt ljus för spel för HIFK först i juni, men har sedan dess bildat ett giftigt anfallspar med Erikson Carlos. Trots att de bägge kommer från Brasilien är spelstilarna olika, förklarar de.

– Vi har olika särdrag, Erikson är otroligt snabb och skickligt medan jag, även om jag också är snabb, är mer fysisk och kämpar om boll och utrymme på planen, anser Luis Henrique.

Nytt mål

Med segern stiger HIFK nu till sjua i serietabellen – två poäng från rivalen HJK. Den goda formen grundar sig i ett internt möte som spelare och tränarstab tog för några veckor sedan, förklarar tränare Thodesen.

– Vi kom överens att vi behöver sätta nya mål för säsongen och siktar nu på att platsa i den övre halvan av serien, säger norrmannen.

– Jag tror detta var rätt tillfälle för det eftersom det fanns risk för att vi kunde ha blivit bekväma med vår situation i tabellen. Vi har spelat väl efter det beslutet, fortsätter han.

Med fem matcher kvar av grundserien är allt fortfarande öppet, men Helsingforslaget har ett tufft schema framför sig med bland annat två möten mot serietvåan Ilves. Att kvala till den övre slutserien skulle innebära en chans att få spela om en plats i Europa League.

– Det är dock alldeles för tidigt att tala om det. Vi koncentrerar oss på en match i taget, det är det enda sättet att gå tillväga på inom sport och det kommer jag att upprepa till det bittra slutet, avslutar Thodesen.

HIFK–KPV 3-2 (0-2, 3-0)

24 min 0-1 Ishmael Yartey

43 min 0-2 Milos Josimov

62 min 1-2 Erikson Carlos

70 min 2-2 Erikson Carlos

72 min 3-2 Luis Henrique

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning