Vilken otrolig kyla – ett härligt brons

Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Enni Rukajärvi visade prov på sin enorma mentala styrka då hon reste sig och svepte hem OS-brons.

Silvermedaljören Laurie Blouins blåtira är beskrivande. Hon är inte den enda som har blåmärken efter världshistoriens galnaste slopestylefinal.

Enni Rukajärvi måste ha varit ett enda stort blåmärke efter sitt första run. Inte att undra på att hon övervägde att stå över den andra omgången. OS eller inte – det är inte värt att bryta nacken bara för att OS-arrangörerna vägrade att inställa.

Det blåste som en i rysk film, recis som Matti Heikkinen sade dagen innan. Den andra omgången rullade i gång, men en efter en dunsade tjejerna i snön. Snön yrde då vindpustarna drog över Bokwang. Värsta rouletten.

– Har aldrig sett så många vurpor förut, säger Enni Rukajärvis tränare Antti Koskinen.

Rukajärvi samlade sig och startade sin run. Hon kunde ha fegat ut. Hon kunde ha förenklat sitt program och nöjt sig med 10-15:e plats. Världen skulle inte ha gått under. Solen skulle ha gått upp i morgon också.

– Jag har så mycket annat i snowboard och utanför snowboard som betyder mycket för mig. OS-framgångar är inte allt, säger hon.

Medan nattugglorna i Finland kollektivt höll andan gjorde Rukajärvi ett styvt åk. Inget spektakulärt, men i de här fruktansvärda förhållandena en fantastisk run. Det krävdes lite tur, men hennes erfarenhet och spelsinne var avgörande.

VIlken kyla. Det snackas ofta om hur finländarna viker sig när det gäller som mest. Möt Enni Rukajärvi, bäst när det gäller som mest.

Hon lyckades inte försvara OS-silvret som hon vann i Sotji, men OS-bronset i Pyeongchang är minst lika mycket värt. Nivån har blivit väldigt mycket hårdare och tjejerna har betydligt tuffare tricks än för fyra år sedan. Men i de rådande orkanförhållandena var det framför allt skallen som avgjorde.

Rukajärvi var också den enda av medaljtrion som vågade kritisera OS-arrangörerna för deras beslut att låta slopestylefinalen gå av stapeln – trots att vindarna gjorde förhållandena rentav farliga. Ett mirakel att ingen slog sig riktigt illa. Kanadensaren Blouin och segraren, USA:s Jamie Anderson delade ut plattityder när det blev tal om förhållandena.

Rukajärvi är en härlig förebild. En blåvit ikon för snowboard, som definitivt förtjänar mer uppmärksamhet.

Hon är också den fjärde finländskan som vinner en OS-medalj i två olika vinterspel. De tre andra är skridskåkaren Kaija Mustonen och skidåkarna Helena Takalo och Marja-Liisa Hämäläinen/Kirvesniemi. Respekt.

Förhoppningsvis kan hon sprida sin attityd till resten av det finländska OS-laget. Det gäller att kunna resa sig och komma igen fast allt inte går helt enligt plan.

Marcus Lindqvist Reporter