Vilken bragd – nu kan lejonen gå hur långt som helst

Lejonjublen i Kosice då Finland tog sig till semifinal. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Lejonen stod för en av alla tiders största skrällar då det anonyma laget inte bara besegrade stjärnspäckade Tre Kronor – Finland var det klart bättre laget på isen och förtjänade segern och sin plats i semifinalen.

Det skulle inte vara möjligt. Det orutinerade och anonyma finländska landslaget slog ut de svenska NHL-stjärnorna och spelar semifinal mot Ryssland. Och dessutom helt rättvist.

Tre Kronor-spelarna såg paralyserade, rädda och vilsna ut från start till slut. Att laget ledde med 3–1 var mera en tillfällighet än en logisk följd av händelserna på isen. Finland visade att vilja, hjärta och inställning och följde Jukka Jalonens spelplan in i minsta detalj.

Lejonens insats var nästan äckligt kontrollerad och disciplinerad. Laget fick matchbilden precis dit man ville ha den och det svenska laget såg aldrig ut att ha en aning om hur man ska spela trots att Rikard Grönborg borde ha vetat precis vad som väntade hans mannar.

De första matchminuterna satte tonen för hela matchen.

I den första minuten var det svenska försvaret svagt och virrigt och Henrik Lundqvist bjöd på lejonens öppningsmål – alla de svenska svagheterna var blottade direkt.

Sedan kom den offensiva uppvisningen som gav 1–1 och som visade hur giftiga svenskarna kan vara. 2–1 i slutet av första perioden påverkade inte Finland ett dyft och inte ens det snabba 3–1-målet efter paus fick lejonen att tappa tron. Ett Tre Kronor som spelat på sin rätta nivå hade aldrig släppt lejonen tillbaka in i matchen vid det läget. Men i stället för att kontrollera händelserna och dominera matchen gav man över initiativet till Finland och såg ut som om man bara försökte slå ifrån sig i stället för att använda de styrkor som fanns i laget.

Finland malde på och Jalonens taktik gav utdelning. 1–3 blev 3–3 och trots att svenskarna igen tog ledningen var det bara en tidsfråga innan kvitteringen skulle komma.

Att det var Marko Anttila som smällde in 4–4 var talande. Lejonkaptenen hade jobbat för två hela turneringen utan utdelning men trodde hela tiden på sig själv och sitt lag och var välvärd den första hjälterollen för kvällen.

Sakari Manninen var en minst lika välförtjänt hjälte i förlängningen då han satte segermålet.

Kvartsfinalsegern över Tre Kronor är en av de största bragderna inom finländsk herrhockey på väldigt länge. Ett lag där hälften av spelarna kommer från den inhemska ligan, där 18 av 25 är VM-nykomlingar och där ingen är en renodlad NHL-spelare ska egentligen inte ha något att göra i en VM-semifinal – i synnerhet inte då man mötte 21 NHL-spelare i kvarten.

Men det här laget har gång på gång visat att man är betydligt mer än summan av sina bitar. Laget var ytterst nära att ta hem gruppsegern i Kosice men föll överraskande mot Tyskland. Den motgången kan ha varit starkt bidragande till att man kunde vända och vinna mot Sverige.

Jukka Jalonen visade igen varför han är en av Europas bästa tränare, kanske den bästa, då han fick ut absolut maximalt av lagets kapacitet från början till slut. Han har envist trott på sin stil, sin taktik, sina idéer och sitt mönster och han har fått samtliga spelare att tro på sig själva, sitt lag, sin taktik och sitt kollektiv.

För tillfället ser det ut som om finländska hockeylag jobbar betydligt hårdare än sina motståndare. Det har den här säsongen lett till att tre lag nått längre än vad man egentligen borde ha gjort. I U20-VM blev det guld, i damernas VM var Finland världsmästare i tio minuter innan guldet rycktes ifrån laget i finalen och i herrarnas VM skrivs historien fortfarande.

Om det blir guld eller inte återstår att se. En sak är säker: lejonen kommer inte att falla på grund av bristande vilja, avsaknad av arbetsmoral eller dålig inställning. Jukka Jalonens mannar kommer att arbeta hårdare, spela taktiskt bättre och jobba mera för varandra än samtliga kommande motståndare. Om det kan kompensera underlägsenheten i den individuella skickligheten på samma sätt som mot Sverige är avgörande för hur lejonens VM slutar.

Men redan nu kan vi slå fast att det här VM-laget har lyckats över alla förväntningar i VM.

Till slut är det bara att medge att förhandstipset om lejonens VM gick så käpprätt åt skogen som något bara kan gå. Det är med stor glädje jag ödmjukast ber om ursäkt för att ha underskattad det här lejonlaget. Med Jukka Jalonen bakom bänken borde jag ha förstått bättre.

Filip Saxén Sportchef

Finland–Sverige 5–4 (1–2, 2–2, 1–0, 1–0)

I: 1.00 1–0 Niko Mikkola (Harri Pesonen, Sakari Manninen), 2.38 1–1 John Klingberg (William Nylander, Alexander Wennberg) PP, 16.57 1–2 Patric Hörnqvist (Oliver Ekman Larsson, Adam Larsson).

II: 20.25 1–3 Elias Pettersson (Gabriel Landeskog, Oliver Ekman Larsson), 25.04 2–3 Petteri Lindbohm (Sakari Manninen, Harri Pesonen), 29.08 3–3 Jani Hakanpää (Sakari Manninen), 39.35 3–4 Erik Gustafsson (Gabriel Landeskog, Alexander Wennberg).

III: 58.31 4–4 Marko Anttila (Niko Ojamäki, Mikko Lehtonen).

Förläning: 61.37 5–4 Sakari Manninen

Målvakter: Kevin Lankinen 13/17 räddningar, Henrik Lundqvist 27/32.

Utvisningar: Finland 2x2 min, Sverige 0x2 min.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning