Vilken är din nödsituation?

I rolllerna ses Rockmond Dunbar, Oliver Stark, Connie Britton, Angela Bassett, Peter Krause, Aisha Hinds och Kenneth Choi. Bild: Mathieu Young / FOX

De är hjältar på jobbet, men har problem privat. Så är det för personerna som jobbar inom räddningsväsendet i den amerikanska dramaserien 9-1-1.

9-1-1 sänds i Fox tisdagar kl. 21.00, repris fredagar kl. 20.00 och söndagar kl. 2.00.

Flåsigt dramatiska realityserier om allt från poliser till ambulanspersonal är bulkvara i de mindre kommersiella kanalerna. Där få vi följa med dessa myndighetshjältar när de rycker ut i olika nödsituationer och reder upp. Det här kan man ju faktiskt även göra en fiktiv dramaserie på, tyckte Ryan Murphy, Brad Falchuk och Tim Minear som tidigare stått bakom serier som Nip/Tuck, Glee och American Crime Story.

Sagt och gjort, strax efter nyår hade 9-1-1 premiär i Fox, och nu innan alla tio delarna av den första säsongen (en andra är på väg) ens hunnit sändas i USA har den premiär i sin finska systerkanal. Det är en serie som varvar nödsituationer med några huvudpersoner som är poliser, brandmän, ambulansskötare och telefonister på larmcentralen 911. Vi får följa med dessa hjältar med hög arbetsmoral under dramatiska utryckningar, som har verklighetsbakgrund, men presenteras också inför deras privata problem.

Connie Britton, som även fungerar som seriens berättarröst, är Abby Clark som jobbar med att besvara nödsamtal. Hemma tar denna ensamstående kvinna hand om sin Alzheimersjuka mamma. Britton är född 1967 men spelar en 42-åring. Hon är med andra ord nästan tio år äldre än rollen hon spelar, vilket får en att undra om kvinnors ålder är en så svår sak att hon inte bara kan få vara sin verkliga ålder (eller att den ens måste nämnas)?

Sedan har vi Angela Bassett som den stränga och myndiga polisen Athena Grant, vars äktenskap krisar när maken kommer ut som homosexuell.

Och vi har den hunkige brandmannen Evan "Buck" Buckley (Oliver Stark), som är sexmissbrukare och förför kvinnor på löpande band. Det är föga trovärdigt; sexmissbruk lär ta sig betydligt sjaskigare uttryck än detta förförande av vackra, villiga kvinnor på arbetstid.

Det kanske framgår att det här inte är något djupt drama med komplexa karaktärer, utan en rätt lättsmält och såpig sak. Dramatik och full rulle är det i alla fall över de spektakulära nödsituationer som kan gälla allt från att rädda en nedspolad nyfödd baby ur avloppet till att förhindra att en någon stryps av sin pytonorm. Verklighetsbaserat, som sagt.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03