Vilka hörs under regeringsförhandlingarna? Nu publiceras allas namn dagligen

Antti Rinne under regeringsförhandlingarnas fjärde dag. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Efter diskussion om lobbyisters roll under regeringsförhandlingarna i Ständerhuset publicerar Statsrådet dagligen en lista över vilka experter som har hörts.

Under veckan kommer Statsrådet att varje kväll publicera en lista över vilka experter som har hörts i de arbetsgrupper som arbetar fram ett nytt regeringsprogram.

Transparensen kommer efter att en diskussion om vilka som är på plats i Ständerhuset tog fart direkt i början av förhandlingarna.

På fredagskvällen lämnade Elina Moisio, som ingått i De grönas förhandlingsgrupp, förhandlingarna efter en diskussion om hennes olika roller. Hon är samtidigt delägare och lobbyist vid Miltton Networks.

Med i Ständerhuset finns också SDP:aren Matias Mäkynen från lobbybyrån Rud Pedersen. SFP:aren Marcus Rantala jobbar vid samma byrå och är ackrediterad till Ständerhuset. Rantala har dock inte deltagit i regeringsförhandlingarna enligt SFP.

Fackets starka position har också lyfts fram. I flera arbetsgrupper ingår partirepresentanter som samtidigt har en betydande roll i olika fackförbund.

Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) sade i fredags att han anser att diskussionen om intressegrupper och lobbyister har gått över styr. På måndagen kom partierna ändå överens om att ett lobbyistregister ska ingå i regeringsprogrammet.

Listan på experter läggs ut på Statsrådets webbplats och på Twitter.

Förtydligande 14.5 kl. 09.27: Marcus Rantala är ackrediterad men har inte deltagit i regeringsförhandlingarna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning