Vilka direktiv gav juristen till rektorn – rättegången om Hoplaxskolan fortsätter

Den tidigare rektorn vid Hoplaxskolan t.v. i rätten vid sidan av sin advokat 11 januari 2019. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

I dag fortsätter rättegången mot den tidigare rektorn i Hoplaxskolan, där en lärare dömts för sexuellt utnyttjande av barn. Nu hörs stadens jurist.

Rektorn står åtalad för brott mot tjänsteplikt. Enligt åklagaren borde rektorn ha polisanmält den lärare som senare dömdes för sexuellt utnyttjande av barn, och också gjort en barnskyddsanmälan. Det här då hon fick kännedom om att läraren chattat med en elev under 16 år, en diskussion med sexuellt innehåll.

Läraren tilldelades en varning. Rektorn bestrider åtalet och hänvisar bland annat till att hon kontaktat stadens jurist som gett beskedet att en varning är en ändamålsenlig påföljd. Åklagaren har däremot tolkat korrespondensen mellan rektorn och juristen som att juristen också uppmanat rektorn att anonymt kontakta polisen och stadens socialtjänst.

På fredagen hörs juristen i Helsingfors tingsrätt.

Läraren dömdes i mitten av december till ett och ett halvt år villkorligt fängelse i nio fall av sexuellt utnyttjande av barn. Det handlar om chattar med sexuellt innehåll och bilder utanför skoltid samt beröring under lektioner. Gärningarna ska ha skett mellan 2014 och 2017, varningen gavs 2014.

Domen mot läraren har inte vunnit laga kraft och kan ännu överklagas.

Rättegången mot rektorn hålls delvis bakom stängda dörrar. Rektorn arbetar inte längre i Hoplaxskolan.

Läs mer: Finlandssvensk lärare döms för sexuellt utnyttjande av barn

Läs mer: Åklagaren: Rektorn borde ha anmält läraren – åtalas för brott mot tjänsteplikt

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46