Vilho och Roni räddade människor ur havet efter den dramatiska olyckan vid Salutorget

Tack vare att Järvi och Suoniemi är sjöscouter visste de hur man räddar människor ur vatten. Bild: Cata Portin

Två kompisar berättar om de omtumlande minuter då de hjälpte till att rädda vuxna, barn och en tax ur vattnet efter att en bil kört ner i havet vid Salutorget.

Vilho Järvi, 19, och Roni Suoniemi, 20, råkade vara på rätt plats vid rätt tid. De tvekade inte utan började hjälpa människor ur vattnet efter den dramatiska olyckan i Helsingfors på torsdagskvällen. En bil med sex personer körde i havet i Estbassängen vid Gamla saluhallen efter 17-tiden. Samtliga kunde räddas.

Det som skulle vara avslutningen på en lugn arbetsdag förändrades hastigt för duon.

– Vi var på väg tillbaka till NJK på Blekholmen när vi på några hundra meters avstånd såg att en bil höll på att sjunka. Det var en absurd syn, säger Järvi.

De körde närmare och kastade en livboj i vattnet.

– Vi lyfte upp de minsta barnen, för de kunde inte ta sig upp. De vuxna kom upp själva.

Vilho Järvi och Roni Suoniemi trodde att deras arbetsdag skulle bli lika lugn som alla andra dagar. Men under torsdagen fick de vara med och rädda människoliv. Bild: Cata Portin

En av de nödställda var en tax. Duon berättar att en person som varit i bilen höll i hunden i vattnet. Tack var det kunde den lyftas ombord.

Killarna, som i det privata är kompisar, har i sjöscouterna fått lära sig hur man räddar en människa ur vattnet.

Var det till hjälp?

– Säkert. Under varje segling brukar vi öva på man överbord-situationer. Man insåg att de här personerna behöver komma upp ur vattnet fort innan de blir kalla, säger Suoniemi.

Vännerna sommarjobbar på farkosten Roska-Roope, en 5,5 meter lång katamaranliknande båt som samlar skräp som flyter på vattnet. Bakom upplägget ligger miljöorganisationen Håll Skärgården ren.

Under den kaotiska olyckan fanns inte tid att prata med de räddade, men Järvi och Suoniemi körde dem snabbt till närmaste strand. De såg även 1-2 civila samt en polis som hoppat i havet för att rädda människorna.

En video som visar hur konstapel, iklädd kalsonger, sockor och underställ, hoppar i havet, simmar ut till de nödställda och börjar rädda dem.

På videon står en person på bilens tak, hoppar i vattnet, och därefter sjunker bilen hastigt.

– Allt hände väldigt snabbt, säger Suoniemi.

Olyckan i Estbassängen bakom Jasmin Järvinen, kunde ha slutat riktigt illa. Hon bevittnade händelsen. Bild: Sofia Holmlund

Jasmin Järvinen blev vittne till händelserna.

– Jag såg hur en bil höll på att sjunka, och en polisbil som anlände. En av poliserna tog av sig kläderna och hoppade i havet i underkläderna. Hela händelseförloppet pågick i ungefär en halvtimme, säger hon.

Bild: Gabriella Torres Airava

Järvinen sommarjobbar på Helsingfors stads turistinformation, och hade sin sista arbetsdag under fredagen. Hon befann sig nära olycksplatsen eftersom turistinformationen är inhyst i den paviljongsbyggnad som betjänar de besökare som åker ut till Helsingforsbiennalen på Skanslandet. I närheten ligger också Salutorget.

Även Vilho Järvis och Roni Suoniemis sommarjobb lider mot sitt slut. Det innebär även nya utmaningar för kompisarna. Järvi börjar studera produktionsekonomi vid Aalto-universitetet, och Roni Suoniemi inleder studier i Åbo som en dag ska göra honom till sjökapten.

Hur tänker ni om händelserna en dag efter?

– Det känns bra att man kunde hjälpa till, inte tänker jag så mycket mer än så, säger Vilho Järvi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning