Vilda rykten kring försvunnen finländsk kvinna i Dubai

Tiina Jauhiainen, född 1976, har varit försvunnen sedan början av mars. Bild: Privat

Den 41-åriga finländaren befann sig på flykt ombord på en jakt tillsammans med emirens dotter och en före detta fransk agent kort innan hon försvann, enligt obekräftade medieuppgifter. Finländarens familj vädjar nu till emiren och kronprinsen i Dubai för att få klarhet i fallet.

Mystiken tätnar kring 41-åriga Tiina Jauhiainens försvinnande från Förenade Arabemiraten i början av mars. Jauhiainen, ursprungligen från Idensalmi i Norra Savolax, hade bott i Dubai sedan 2001 där hon arbetat med fastighetsförmedling och som fitnesstränare. Hennes försvinnande kopplas nu starkt till prinsessan Sheikha Latifa Mohammed Al Maktoum, 32, som uppges ha flytt Dubai i en båt i sällskap med bland annat Jauhiainen.

Utrikesministeriet och Centralkriminalpolisen utreder fallet, men är i vanlig ordning mycket förtegna om detaljerna.

– UM kan endast bekräfta att vi sedan den 12 mars utreder en finländares möjliga försvinnande från Förenade Arabemiraten. Vi undersöker fallet i samarbete med CKP och med lokala myndigheter genom våra beskickningar i Abu Dhabi, Riyad och New Delhi. Vi tar det här fallet på stort allvar, men jag vill betona att det finns väldigt få fakta i det här skedet. Vi kan över huvud taget inte kommentera en enda av de uppgifter som cirkulerar i offentligheten, säger Juha Savolainen, enhetschef för konsulära ärenden vid UM.

Utredningsledaren, kriminalkommissarie Mikko Salminen vid CKP, ger ett identiskt svar.

Nödsamtal från indiska vatten

Uppgifterna som de finländska myndigheterna varken kan bekräfta eller dementera grundar sig på rapporter från den brittiska frivilligorganisationen Detained in Dubai, som bland annat erbjuder rättshjälp i Förenade Arabemiraten.

Organisationen uppger att man den 4 mars tog emot ett nödsamtal från prinsessan Sheikha Latifa Mohammed Al Maktoum, dotter till Dubais emir och Förenade Arabemiratens premiärminister, miljardären Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Samtalet kom från den USA-registrerade jakten Nostromo utanför Goa på Indiens västkust. Prinsessan rapporterade skottlossning ombord.

Enligt Detained in Dubai befann sig finländska Tiina Jauhiainen ombord på samma båt. Tiina Jauhiainens bror Oku Jauhiainen skriver i ett öppet brev riktat till emiren och kronprinsen i Dubai att de två kvinnorna var nära vänner. Tiina Jauhiainen uppges ha jobbat som prinsessans personliga tränare, sedan de år 2010 stiftade bekantskap genom ett gemensamt intresse för kampsporten capoeira.

Detained in Dubai skriver att prinsessan Latifa sedan länge velat fly Dubai. I en video på Youtube säger Latifa att hon tillbringat hela sitt liv som fånge i sitt eget hem, övervakad dygnet runt och uselt behandlad på grund av ett tidigare flyktförsök.

Fick flykthjälp?

Härvan blir ännu mer komplicerad av att den franska före detta agenten Hervé Jaubert samtidigt anmälts försvunnen. Enligt Detained in Dubai ska prinsessan Latifa ha bett Jaubert om hjälp för att fly Dubai.

Jaubert, som tidigare arbetade för den franska underrättelsetjänsten DGSE, jobbade med ubåtstillverkning i Förenade Arabemiraten i början av 2000-talet. I samband med ubåtsaffärerna anklagades han för förskingring och flydde landet med båt, vilket han senare skildrade i boken Escape from Dubai. I sin frånvaro dömdes Jaubert, som också har amerikanskt medborgarskap, till fem års fängelse i Dubai.

Organisationen Detained in Dubai tror alltså att finländaren, prinsessan och den före detta franska agenten befann sig på flykt ombord på jakten Nostromo när nödsamtalet om skottlossningen ringdes. Då hade fartyget tagit sig till den indiska kusten i närheten av turistorten Goa.

Efter nödsamtalet har ingenting hörts från finländaren eller prinsessan. Det är också oklart hur många andra personer som eventuellt befann sig ombord. Den senaste gången Tiina Jauhiainens mobiltelefon var online var ungefär tio minuter före nödsamtalet.

Organisationen Detained in Dubai utesluter inte att det kan handla om en kidnappning.

Brodern: "Det har varit ett helvete"

Den försvunna finländarens bror Oku Jauhiainen säger till HBL att systern Tiina och prinsessan Latifa stod varandra mycket nära sedan många år tillbaka, och att Latifa betraktade Tiina Jauhiainen som en av sina få förtrogna.

Familjen har gett organisationen Detained in Dubai fullmakt att genom internationella juridiska experter bevaka familjens intressen i ärendet.

I sitt öppna brev vänder sig brodern direkt till emiren Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum och kronprins Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid al Maktoum. Brodern hoppas att de ska sätta sig in i fallet och bringa klarhet i vad som hänt.

– Den senaste veckan har varit ett verkligt helvete, en familjs värsta mardröm. Vi vädjar till alla som vet något om fallet att ta kontakt med Detained in Dubai eller ge information på adressen www.escapefromdubai.org, skriver brodern i brevet.

HBL har inte lyckats nå Detained in Dubais juridiska experter för en kommentar.

Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, född 1947, är Dubais emir och Förenade Arabemiratens premiärminister. Prinsessan Latifa, som finländarens försvinnande kopplas till, är ett av emirens 23 barn. Hans familjs förmögenhet uppskattas till över fyra miljarder dollar. Bild: EPA-arkiv/ALI HAIDER

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning