Dramatiska bilder från bränder i Kalifornien – temperaturer upp till 43 grader

Två brandmän har nu mist livet i en skogsbrand som rasar runt staden Redding i USA. Elden är svårsläckt med temperaturer över 40 grader. Vindarna är oförutsägbara och luftfuktigheten låg.

I hela USA pågår 88 mark- eller skogsbränder, enligt uppgifter på fredagen. Kaliforniens guvernör Jerry Brown har utlyst nödläge i två områden i delstaten.

I norra Kalifornien omfattar den så kallade Carr-branden minst 18 000 hektar; brandområdet hade på fredagen ökat med 60 procent sedan dagen före. En av brandmännen omkom i Shasta county när han försökte skapa en brandgata med schaktmaskin, meddelar räddningstjänsten.

Bilar som förstörts i Carr-branden. Bild: Lehtikuva-Getty Images-AFP/Justin Sullivan

Carr-branden har börjat i ett glesbefolkat område, men efter fem dagar hotar den också staden Redding 250 kilometer norr om Sacramento med 90 000 invånare. Ett hundratal hus har totalförstörts eller skadats.

Väderleksrapporterna varnar för temperaturer uppemot 43 grader Celsius.

Bilister köar för att ta sig ut. Det finns mängder av rapporter om att branden har slagit ut strömmen i delar av staden.

– Branden rör sig i en sådan hastighet att polisen måste hjälpa till med evakueringar så fort de bara kan. Branden är väldigt dynamisk och sprider sig snabbt, säger Scott McLean, talesperson för Kaliforniens brandskyddsmyndighet.

Brandmän som jobbar vid Carrbranden i Shasta, norra Kalifornien. Bild: TT/AP/Noah Berger

Misstänkt pyroman

I den så kallade Cranstonbranden, som härjar i kanten av San Jacinto-bergen öster om Los Angeles, har minst fem hus förstörts. 3 200 personer som bor i området uppmanas att lämna sina hem. Även den branden sprider sig snabbt och är bara en av flera skogs- och markbränder som började i onsdags öster om staden Hemet.

Myndigheterna tror att bränderna kan ha startats av samma pyroman. En 32-årig man har gripits, misstänkt för fem mordbränder, uppger skogsmyndigheten USFS.

Nära 700 brandmän kämpar mot den största branden, som omfattar runt 1 900 hektar.

Den så kallade Ferguson-branden, som sträcker över 17 500 hektar, har lett till att delar av nationalparken Yosemite stängts av på grund av den tjocka svarta rök som drar in över dalen.

Hittills i år har 1,6 miljoner hektar eldhärjats i USA. Det är lite mer än om man jämför med ett genomsnitt tio år bakåt i tiden, uppger samarbetsorganisationen National Interagency Fire Center.

Bild: TT/Calfire

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00