Viktor Orbán mot seger i Ungern – men kan förlora majoritet

Ungerns premiärminister Viktor Orbán hyllas av meningsfränder i Europa.Bild: Lehtikuva/AFP/Ferenc Isza

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz spås bli vinnare när ungrarna i dag går till valurnorna. Men det är också möjligt att han blir av med den majoritet han haft sedan valet 2014, anser flera experter.

Vallokalerna har nu öppnat i Ungern och sittande premiärminister Viktor Orbán förväntas stå som segrare. Den splittrade oppositionen kommer ha svårt att få tillräckligt stöd för att på riktigt kunna utmana Orbán, som har stöd av cirka två miljoner ungrare, runt en fjärdel av landets röstberättigade befolkning.

Men det är troligt att han förlorar den majoritet som han har haft i parlamentet sedan valet 2014, säger Csaba Toth, chefstrateg på den lokala tankesmedjan Republikon Institute, till Reuters. Han tror att väljare kan vara mer villiga att rösta utanför sina ideologiska preferenser och enas runt de kandidater som faktiskt kan vinna.

– Väljarna kanske kan göra det som de politiska partierna har misslyckats med, alltså att rösta på de kandidater som har bäst chans att vinna.

Så många som 46 procent av ungrarna vill byta regering jämfört med 40 procent som vill ha kvar Orbán, visar en färsk undersökning från tankesmedjan Zaveecz Research, resterande 14 procent uppgav att de var osäkra.

Frågor som avgör

Fidesz kampanj har fått skarp kritik både i Ungern och internationellt. Orbán har ofta valt att fokusera på yttre fiender som invandring, EU:s inflytande och miljardären George Soros, som anklagas bland annat för att försöka att styra valet. Men det är inte bara de frågorna som avgör.

– Orbán är korrupt, en diktator. Han ger inga pengar vare sig till skolan eller till sjukvården. Folk är fattiga samtidigt som hans kompisar har hur mycket pengar som helst, säger Nóra Zsebi, 55, från regionen Szombathely i västra Ungern, till TT.

Enligt en undersökning gjord av undersökningsföretaget Ipsos Mori hamnar istället sjukvård (72 procent), korruption (56 procent) och fattigdom (56 procent) högst upp på listan av vad ungrarna oroar sig för. Bara 12 procent uppger att de oroar sig för brott och 3 procent för terrorism.

– De här är definitivt frågor som kommer få stor betydelse, säger Anamaria Dutceac Segesten, vice föreståndare för Centrum för Europastudier vid Lunds universitet i Sverige.

Ungerns andra största parti, högerextrema Jobbik, spås få runt 20 procent av rösterna. I sin kampanj har partiet valt att tona ner sin främlingsfientliga retorik för att i stället fokusera på korruption.

Ändrad grundlag

På lokal nivå har mindre oppositionspartier lyckats ena sig bakom en kandidat och då vunnit platser över Fidesz. Men det är osannolikt att oppositionen lyckas göra det även på nationell nivå.

– Och även om de skulle göra det så har konstitutionen ändrats flera gånger och valkretsar ritats om vilket ytterligare missgynnar oppositionen, säger Anamaria Dutceac Segesten.

Det mest troliga resultatet av dagens val är att Fidesz vinner men att de inte kommer ha den majoritet som krävs för att ändra i grundlagen, menar hon.

Vallokalerna kommer att ha öppet mellan 06 och 19 i dag.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00