"Viktigt se nya landets möjligheter"

LIVET I ISRAEL. Kärleken förde Linda Sandström till Israel för elva år sedan. Numera är hon mamma till fem barn och trivs i sitt nya hemland.Bild: Privat

VEM: Linda Sandström, 39, ingenjör. VAR: Sedan 2006 i Israel.

Ursprungligen flyttade Linda Sandström till Israel på grund av israelisk pojkvän. Nu är hon mammaledig och bor 13 km utanför Tel Aviv. Hon har fem barn.

– När jag först flyttade till Israel var jag glad över den ständiga solen och värmen, och förstod inte alls israelerna som gläds åt regn och kyla. Men man tröttnar. Flera månader om året är det olidligt hett. Det är en ren njutning då vintern kommer med regn och grått väder.

Israel är ett varmt land, men vintertid händer det att det snöar i Jerusalem. Israelerna brukar åka upp till berget Hermon där det finns snö och de som har råd och är intresserade av skidåkning åker till Europa på skidsemester. Sandström har med tiden anpassat sig till omgivningen.

– Det finns en hel del utlänningar i centrala Israel. Vi är en grupp finlandssvenska kvinnor som träffas regelbundet. Ofta flyttar kvinnor hit på grund av kärleken.

Israelerna känner till att det finska skolsystemet är bra och att universitetsutbildningen är gratis. Naturen är ren och vacker. Det finns mycket skog och många sjöar. De brukar dock fråga om den mörka och kalla vintern.

En av de största skillnaderna mellan Finland och Israel är arbetstider och skolgång. Arbetsveckan börjar på söndag och avslutas på torsdag. Man arbetar 45 timmar i veckan.

En israel förvånas över den långa semestern som finländare har. I Israel är det vanligt att man har två veckors semester. Efter flera år trogen tjänst kan man få extra dagar.

– Finländarna tycker att de är mycket effektiva i arbetslivet. Men israelerna är mycket mer flexibla. De är vana att svara på affärssamtal utanför arbetstid och chefer kan ringa sina underordnade om de vill diskutera något. Israelerna är väldigt måna om sitt jobb. Det är också mycket lättare för en arbetsgivare att avskeda en anställd än vad det är i Finland.

Barnen går i skola sex dagar i veckan. En israelisk skolvecka börjar på söndag och avslutas på fredag. Den judiska sabbaten börjar på fredag kväll och fortsätter på lördag.

– Jag tyckte först att det lät jobbigt, att barnen hade sex dagars skolvecka. Men enligt israelerna är just fredagen den dagen då föräldrarna har möjlighet att ha egen tid på förmiddagen. De sköter egna ärenden den dagen och förmiddagen används ofta till exempel till frukost på tu man hand.

Under åren utomlands har hennes Finlandsbild förändrats.

– En del av det jag tidigare tyckte var bäst i Finland håller jag inte med om längre. Jag tycker exempelvis att maten och sjukvården är bra i Israel.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00