IFK: framgång är viktig för ishockeyligan

"Huvudstadsregionen har plats för KHL, IFK och ett lag i Esbo. Inte minst IFK skulle mår bra av lokalkonkurrens på liganivå."

Ligans grundserie avslutas i dag med Kärpät som klar etta och pånyttfödda TPS som lika klar tvåa. Kölagens pinsamma utförsäljning av sina bästa (läs dyraste) aktörer och en ganska uddlös och blek avslutning av grundserien till trots har publikintresset varit glädjande stort i de flesta rinkarna. Ishockeyn håller sitt grepp om publiken!

Med tanke på att grundserieettan sällan vinner guldet blir slutspelet, som vanligt, intressant. Kärpäts främsta utmanare om mästartiteln är naturligtvis Tomi Kallios TPS och de senaste årens suverän Tappara. Och färska Champions League ettan JYP jagar sin andra titel för året. Efter en rätt brokig säsong har också IFK visat att man vill nå långt i årets slutspel. Hos IFK har Miro Heiskanen vuxit ut till lagets vinnarprofil med sin fina skridskoåkning, speluppfattning och häpnadsväckande mogna spel.

Man unnar landsortslagen all framgång men hoppas samtidigt på en lång och framgångsrik playoff-vår för IFK. Varför är det så viktigt med just IFK? Jo, i Helsingforsfinns rikstidningarna och TV-bolagen, den massmediala koncentrationen. En uppmärksamhet som ishockeyn, trots sin popularitet, är mycket beroende av. Det som sker i Tammerfors, Åbo, Uleåborg kan aldrig ge samma eko. Så är det.

Det är inte länge sedan huvudstadsregionen ståtade med tre ligalag, IFK, Jokerit och Blues. Jokerit försvann till Rubel-ligan i öst och Esbohockeyns djupdykning blev värre än väntat – nu missade United till och med slutspelet i Mestis.

Jussi Salonoja har genom åren på ett beundransvärt sätt stöttat elithockeyn i Esbo.

Men att slutet är nära också för den senaste skapelsen, Esbo United, förvånar inte.

Lag som håller till i seriens bottenskikt och spelar inför tomma läktare brukar förr eller senare hamna i verkligt stora bekymmer. Denna regel kom alltså även att omfatta Salonojas United. Huvudstadsområdet kan ha sina fördelar. Det finns pengar, juniorer, sponsorer och publik men samtidigt är utbudet stort och konkurrensen stor.

Den stora och trendkänsliga hockeypubliken i Finland attraheras främst av idrottsliga framgångar för sitt favoritlag. Att Esbo under årtionden hört till den absoluta eliten vad juniorhockey beträffar spelar en mindre roll.

För Esbohockeyns elitlag – de må sedan heta Kiekko-Espoo, Blues eller Espoo United – har det blivit allt svårare att vinna Esbopublikens förtroende. Elithockeyn i Esbo har, år efter år, blivit allt mer själ- och färglös. Något publiken noterat och vänt Salonojas lagbyggen ryggen. Hockey-Finland följer nu med intresse om Salonoja orkar eller vill fortsätta med sin uppbackning av både United och Metroarenan. Synd om Esbohockeyns saga på elitnivå får ett sorgligt slut.

Huvudstadsregionen har plats både för KHL, IFK och ett lag i Esbo. Inte minst IFK skulle mår bra av lokalkonkurrens på liganivå.

Göran Stubb chef för NHL-scoutingen i Europa

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning