Viktigast är att skapa enhet

Bild: Zinyange Auntony

Emmerson Mnangagwas seger i presidentvalet i Zimbabwe är knapp men giltig. Det uppger Zimbabwes valkommission ZEC. För första gången på sexton år tilläts också valobservatörer från EU, Brittiska samväldet och USA att övervaka valet i måndags.

"För att trygga den nationella enheten i Zimbabwe får det inte finnas shona eller ndebele i Zimbabwe, utan bara zimbabwier", sade Moçambiques förste president Samora Machel på sitt första statsbesök i Zimbabwe 1980.

Machel hade stöttat den revolutionära rhodesiska gruppen Zanu, sedermera Zanu-PF, ledd av Robert Mugabe, som kämpade för självständighet, och anhängarna av Zanu hörde huvudsakligen till shonastammen.

Politiska skiljelinjer och rivaliteten går längs gränserna mellan olika stammar i de flesta afrikanska länder och Zimbabwe är inte ett undantag. Mugabes starka stöd låg i hans bakgrund som frihetskämpe. Det är främst på landsbygden som han ses som en hjälte, trots att han fråntogs presidentmakten 2017.

Ser man kartan över valresultatet i presidentvalet i måndags ser man att stödet för Mnangagwa – som leder Zanu-PF – var starkast i de rurala områdena som löper som ett brett bälte från norr till söder, medan huvudstaden Harare och landsflikarna i väst och öst visar på ett starkt stöd för motkandidaten Nelson Chamisa och hans stödparti Rörelsen för demokratisk förändring, MDC.

Mnangagwa ledde avsättandet av Mugabe efter att själv ha fått gå från vice presidentposten under Mugabes styre. Orsaken sägs vara rivaliteten mellan Mnangagwa och Mugabes hustru Grace. Båda ville efterträda Mugabe.

Mnangagwa uttryckte ödmjukt sitt tack efter att ZEC publicerat resultatet på fredagsmorgonen. En liten malört i hans glädjebägare är det ändå att hans personliga vinstmarginal blev så smal. I parlamentsvalet som hölls samtidigt vann Zanu-PF överlägset.

Chamisa och MDC är inte övertygade om att valet gick rätt till trots att valkommissionen står fast vid sin uppfattning. Om MDC gör allvar av sina avsikter att rättsvägen gå vidare för att få en andra omgång i valet, fortsätter den politiska osäkerheten. Besvikna Chamisa-anhängare kommer knappast att svälja förlusten utan protester. Och även om uppdelningen mellan olika stammar knappast är lika markant som den var under frigörelsekampen, är skillnaderna stora mellan folk i städerna och folk på landsbygden.

Under de senaste 20 åren lyckades Robert Mugabe rasera både landets ekonomi och internationella anseende. Mnangagwa, som installerades som president efter att själv ha lett kuppen som ledde till att Mugabe åsidosattes, har sagt att han vill arbeta för större öppenhet och bättre internationella relationer. Hans förflutna som minister på flera poster under Mugabes tid och hans anknytning till upp till 20 000 civilas – medlemmar av ndebelestammen – död under sin tid som landets säkerhetsminister på 1980-talet kanske har glömts bort av politiska ledare utanför Zimbabwe, men inom landet är det annorlunda.

Detta återspeglas också i valresultatet.

För omvärlden gäller det att hantera situationen i Zimbabwe med vishet. Valresultatet måste respekteras, men också den befogade kritiken. Om det visar sig att det förekommit oegentligheter, måste oppositionens krav på en andra omgång i presidentvalet stödas.

Men oberoende av vem som är landets president ligger ett stort ansvar för landets enande på Zanu-PF, det ledande partiet i parlamentet.

Det har snart förflutit 50 år sedan Samora Machel uttalade sina varnande ord.

Valresultatet i presidentvalet, för att inte tala om de våldsamheter som föregick valet, pågick under rösträkningen och som knappast ebbar ut så länge misstankarna om valfusk lever kvar, visar att missriktad nationalism i form av den uppdelning enligt stammar som Machel hänvisade till fortfarande är en politisk faktor att räkna med.

Yrsa Grüne-Luoma

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning