Vikingaskatt kopplas till Blåtands tid

Två amatörarkeologer gjorde ett fynd som ledde till att en vikingaskatt från Harald Blåtands tid har hittats i Tyskland.Bild: TT/AP/Stefan Sauer

Det som två amatörarkeologer i Tyskland först trodde vara en bit aluminium visade sig vara silver. Och silverfyndet ledde fram till en vikingaskatt som kopplas till den danske kungen Harald Blåtands tid.

Det var i januari i år som de två amatörarkeologerna, varav en är en 13-årig pojke, gjorde sin upptäckt när de sökte med metalldetektor på den tyska ön Rügen, skriver tyska medier.

En stor utgrävning av fyndplatsen inleddes. Bland annat har broscher, ringar, en Torshammare och närmare 600 kantstötta mynt hittats. Fler än 100 av mynten kommer från Harald Blåtands tid.

– Det här fyndet är den största enskilda upptäckten av Blåtandsmynt i den södra delen av Östersjön och därför har det stor betydelse, säger arkeologen Michael Schirren, som har lett utgrävningen, till den tyska nyhetsbyrån DPA, enligt AFP.

Det äldsta myntet i skattgömman är från 714 och det yngsta från 983.

Skatten tros ha grävts ner under den senare delen av 980-talet, vid den tid då Harald Blåtand flydde till Pommern där han avled efter en tid.

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08