Viking Sally-rättegången: Danska mannen berättade om dådet för vittne

Vem attackerade ett ungt tyskt par på Viking Sallys däck natten till den 28 juli 1987? Klaus Schelkle dog medan Bettina Taxis skadades allvarligt. Bild: Tom Wiklund/Nya Åland

Den tredje dagen i Viking Sally-rättegången i Åbo startade dramatiskt. Den åtalade uppträdde hotfullt mot de målsägande och ex-frun valde att inte vittna.

Den tredje dagen i Viking Sally-rättegången, om mordet och mordförsöket på färjan år 1987, började dramatiskt i Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo.

Efter att rätten kort diskuterat en alternativ gärningsman från Kangasala skulle man via videolänk höra ett vittne i Danmark. En förvånad dansk domare dök upp i bild och sade att rätten nog ringt fel.

När rättegången återupptogs en timme senare visade det sig att den åtalade, en dansk man född 1969, under pausen uppträtt hotfullt mot de målsägande och deras företrädare, advokat Timo Engels.

– Håll er på avstånd! Och vad ni än gör, rör inte advokat Engels, sade rättens ordförande Annika Nygård strängt till den åtalade.

Ex-frun ville inte vittna

Sedan kom en överraskning. Via videolänk meddelade den åtalades ex-fru att hon, med hänvisning till sin hälsa, inte vill vittna. Ordförande Nygård konstaterade att kvinnan har rätt att göra så på grund av hennes nära koppling till den åtalade, och att ingen motivering krävs.

Martina Kronström, advokat för den åtalade, sade senare till SPT att ex-fruns besked kom som en stor överraskning och var ett bakslag för åklagarna.

"Tycker om uppmärksamheten"

Sedan hördes en fängelsekantor som lärt känna den åtalade för 26 år sedan då denne avtjänade ett straff. De har hållit kontakt sedan dess. Mannen hör till de ex-fångar som även besökt hennes och makens hem.

Kvinnan beskrev den åtalade som en person som gillar att utge sig för att ha varit med om exceptionella saker, och som underhöll familjens barn med spännande flykthistorier.

– Han tankegångar går över i något som liknar det fantastiska, med stora armrörelser. Han tycker om att göra sig mystisk.

Tog det som fantasi

När den åtalade vid ett tillfälle, över en kopp te, berättade att han slagit ihjäl två personer tolkade kvinnan inte det som en sann historia.

Den åtalade danska mannen ska ha berättat om dådet för en person som nu vittnar. Men vittnet insåg inte då att det kan ha varit ett erkännande. Bild: Roni Lehti/Lehtikuva

Vittnet sade att hon har svårt att minnas exakt vad mannen berättade om dådet, speciellt som hon också hört om fallet i medierna och diskuterat det med polisen.

– Om jag hade kunnat förnimma att det här var en sorg i själen, och ett erkännande, så skulle jag ha uppmanat honom att anmäla sig själv. Eller så skulle jag själv ha anmält honom.

Kvinnan konstaterade att hon är van från fängelser att fångar försöker överträffa varandra med påstådda dåd.

Ett danskt vittne, som lärt känna den åtalade för sju till nio år sedan via en koloniträdgård, berättade att den åtalade sagt att han dödat två personer i Finland.

– Han sade att han använt slagghammare. Det minns jag för min pappa är svetsare, så jag vet vad en slagghammare är.

Motivet ska ha varit att offren irriterat mannen.

Verktyg i pannrummet

Ett åländskt vittne berättade att han vid 1-2-tiden på mordnatten spolat avgaspannorna i pannrummet nära helkopterdäcket där dådet skedde. Det var hett, så han tog en paus på 10-15 minuter för att dricka saft i mässen. Dörren till pannrummet stod då öppen.

Vittnet sade att det kunde ligga en del rörstumpar och verktyg – bland annat "slagghackor" – i pannrummet. Mannen hade sett en person i mörkret vid helikopterplattan men såg inte vem det var.

Ett par andra vittnen berättade att det är fullt möjligt att man kunde komma åt verktyg på båten också på andra platser, bland annat om de lämnats liggande över natten för arbeten som skulle fortsätta nästa dag.

Alternativ gärningsman?

Dagen inleddes med en kort diskussion om ett par gamla vittnesmål från slutet av 80-talet. De gäller en man från Kangasala som befann sig på fartyget. En kioskägare på orten hade känt igen mannens kläder – en röd ylletröja och ett par shorts – på bilder i tidningen Rikosposti år 1989.

Ett annat vittne hade en gång sett hur mannen omotiverat sparkade en man på en parkbänk i huvudet.

Vittnet hade, tillsammans med mannen, rest med Viking Sally hösten 1988, alltså ett drygt år efter mordet på fartyget. Mannen ska ha talat om dådet, men varken erkänt eller förnekat att han var skyldig. Senare på hösten 1988 begick mannen självmord.

Distriktsåklagare Kristian Lehtola kommenterade uppgifterna med att mannen aldrig berättat speciellt detaljerat om händelsen, att medierna rapporterat mycket om fallet, att det är möjligt att människor ville känna sig delaktiga i fallet samt att klädseln som identifierats inte var särskilt ovanlig.

Delar av onsdagens förhör skedde bakom stängda dörrar. I slutet av dagen meddelade ordförande Nygård att de fått en ursäkt från Danmark för det tekniska strulet, som alltså inte var tingsrättens fel.

Rättegången fortsätter på torsdag.

Artikeln har uppdaterats

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning