Viking Line sätter sitt hopp till vaccinpasset

Viking Line ser förutsättningar för en ökad efterfrågan, men vågar sig inte på en prognos. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Helt enligt förväntan levererar Viking Line dystra siffror över det första kvartalet. Intäkterna har sjunkit ytterligare sedan förra kvartalet, men förlusten är lite mindre.

Kryssningsbranschen bidar sin tid i väntan på att turismen ska komma i gång. Precis som konkurrenten Tallink tidigare i veckan redovisar Viking Line siffror som i vanliga fall skulle betraktas som totalt katastrofala.

Mätt i omsättning var det gångna kvartalet Viking Lines näst sämsta det sämsta året. Bara perioden april-juni i fjol var sämre. En stor del av intäkterna, nästan 40 procent, kommer från frakttrafiken.

Bara drygt 170 000 reste med Viking Line mellan januari och mars, jämfört med 842 000 under samma period i fjol. Rörelseförlusten är dock lite mindre, -7,7 miljoner jämfört med -21,5 miljoner för ett år sedan.

Det beror på att kostnaderna pressats ner till en fjärdedel av fjolårsnivån. På grund av permitteringar och uppsägningar hade Viking Line i genomsnitt 1 224 anställda under det första kvartalet i år. För ett år sedan var siffran 2 451.

Viking Line bedriver trafik med sju fartyg på Norra Östersjön och i Finska viken. Bolaget har trafikerat samma rutter som i fjol, med undantag för linjerna Helsingfors-Stockholm och Mariehamn-Stockholm, som pausats på grund av pandemin.

Bolaget bedömer att dess marknadsandel på området ligger kring 28 procent.

Hoppas på vaccinpass

Det finns en stor osäkerhet kring när efterfrågan inom branschen tar fart igen. Viking Line ger därför ingen resultatprognos för 2021.

I rapporten skriver bolaget att det med välriktade exitstrategier från finska respektive svenska staten finns en möjlighet till ökad efterfrågan.

"I takt med att vaccinationsprogrammen tagit fart och att EU-kommissionen beslutat om digitala vaccinationscertifikat för resande så förbättras förutsättningarna framledes", står det i rapporten.

Uppgång på börsen

Viking Lines aktiekurs tog ett klart kliv uppåt efter att kvartalsrapporten publicerades. Vid halv elva-tiden låg aktien nästan fem procent över öppningskursen.

Kursen har varit uppåtgående sedan slutet av mars. Då kostade en Viking Line-aktie 14,90 euro, nu får man betala 17,25.

Läs också: Tallinks svårigheter fortsätter

Första kvartalet 2021 (Första kvartalet 2020 i parentes)

Omsättning: 24,6 (75)

Rörelseresultat: -7,7 (-21,5)

Passagerare: 170 362 (842 229)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning