Viking Line samarbetar med svenska Climeon – målet att tillverka ett av världens mest klimatsmarta fartyg

Viking Line strävar efter att det nya fartyget Viking Glory ska bli ett av världens mest klimatsmarta fartyg. Bild: Ari Sundberg/SPT

Viking Lines nya fartyg ska bli det första i världen som rustas med Climeons ångturbiner.

Viking Lines nya fartyg Viking Glory byggs som bäst i Kina. Fartyget ska sättas i trafik 2021 och rederiet hoppas då att fartyget ska vara ett av världens mest klimatsmarta fartyg.

För att möjliggöra det har Viking Line nu ingått ett omfattande samarbete med det svenska företaget Climeon.

Viking Lines nya fartyg ska rustas med ett system utvecklat av Climeon. Systemet tar till vara spillvärmen från fartygets motorer och använder den både till att värma upp fartyget och till att generera ren elektricitet. Dessutom kommer Viking Line att bli först ut i världen med att installera Climeons ångturbiner som tar till vara spillvärme från gaser som bildas i förbränningsprocessen.

– Vårt estimat är att Viking Glory minskar sina koldioxidutsläpp med cirka 4 000 ton per år genom vår nya lösning, säger Climeons vd Thomas Öström i ett pressmeddelande.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning