Viking Line permitterar på grund av coronaviruset – igen

Viking Line förlänger permitteringarna som beror på coronaepidemin. Bild: Viking Line

Viking Lines fartygstrafik på Östersjön lider av resebegränsningarna som införts på grund av coronaepidemin. Nu permitteras personalen igen.

Rederiet Viking Line inleder samarbetsförhandlingar som berör hela personalen på kring 2 900 anställda nästa vecka. Samarbetsförhandlingarna gäller permitteringar, men det är tills vidare oklart hur långa de blir.

Viking Line har sedan tidigare permitterat största delen av sin personal på grund av coronavirusepidemin, som drabbat resebranschen i form av resebegränsningar. De tidigare permitteringarna varar i 90 dagar och tar slut i början av juli.

– I första skedet gäller samarbetsförhandlingarna den finska personalen, både sjö och land. I fortsättningen kommer vi också att involvera personalen i Sverige och Estland, säger informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Svenska utrikesdepartementet kom i torsdags med en rekommendation om att inte resa utomlands, vilket är en del av orsaken till permitteringarna, uppger Boijer-Svahnström.

– Våra största kostnadsposter är bunker och personal. Det här är väldigt ledsamt och beklagligt. Vi hoppades att vi inte skulle hamna i den här situationen.

Tallink Silja: Permitteringarna pågår till hösten

Rederiet Tallink Silja har också permitterat nästan hela sin personal. Av de i Finland flaggade fartygen är endast Baltic Princess i trafik. Fartyget används för frakt och opererar med minimipersonal. Silja Serenade står i hamn.

– Vi hade samarbetsförhandlingar i mars som ledde till permitteringar som pågår ända till hösten. För närvarande finns inte uppgifter om några nya samarbetsförhandlingar, säger kommunikatören Marika Nöjd.

Även Tallink Silja har drabbats av resebegränsningar som syftar till att hindra spridningen av coronaviruset.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning