Viking Line permitterar på grund av coronaviruset – flera rederier samarbetsförhandlar

Rederiet Viking Line inleder förhandlingar om permitteringar. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Rederiet Viking Lines planerar permitteringar som inledningsvis drabbar den finländska personalen. Samtidigt inleder Tallink Silja och Eckerö Line samarbetsförhandlingar.

Rederiet Viking Line permitterar en del av sin finländska sjö- och landpersonal. Förhandlingar har inletts som omfattar 2 400 anställda. Hur många av dem som kommer att permitteras är ännu inte klart enligt informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Hon betonar att det inte handlar om uppsägningar, utan permitteringar. Det kan innebära exempelvis minskad arbetstid under max 90 dagar.

– Vi har precis meddelat personalen. Vi börjar inledningsvis med den finländska personalen. Vi har inte tittat på de svensk- eller estniskflaggade fartygen.

Fartygen kommer inte att stå stilla, utan det handlar om att minska personalen när det inte finns passagerare ombord.

Bolaget vinstvarnade i onsdags för försämrat resultat på grund av coronaviruset.

Rederiet Tallink Silja inleder samarbetsförhandlingar, rapporterade Iltalehti om på torsdag kväll.

Enligt Tallink Siljas kommunikationsdirektör Marika Nöjd förhandlar bolaget för tillfället med fackförbunden kring vilka åtgärder man kan ta med tanke på situationen. Än är det inte känt vilka åtgärder företaget vidtar – men det kan bli aktuellt med uppsägningar.

– Hittills har resenärerna agerat rätt som vanligt. Nu avbryter och planerar människor om sina resor. Om det inte finns några passagerare kan inte heller fartygen gå. Vi följer läget, säger Nöjd till tidningen.

Också Eckerö Line, det åländska rederiet Eckerös dotterbolag, har tvingats till samarbetsförhandlingar med anledning av coronavirussituationen, meddelade rederiet på fredagseftermiddagen.

– Eckerö Lines gäster har i ökad takt av- och ombokat sina resor och nya bokningar kommer inte in. Med anledning av detta har Eckerö Line inte något annat val än att inleda samarbetsförhandlingar rörande hela personalen, såväl ombord på fartygen och personalen iland. Förhandlingarna kan leda till tillfälliga permitteringar upp till högst 90 dagar, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

I Eckerö Line ingår färjan Finlandia, som trafikerar rutten Helsingfors–Tallinn och Finbo Cargo, som just nu är på dock.

– Det är ungefär 350 sjömän och ungefär 50 på land som omfattas, säger Björn Blomqvist, Eckerös vd till Nya Åland.

Info om samarbetsförhandlingarna har skickats till arbetstagarrepresentanterna under fredagen och planen är att inleda förhandlingarna på onsdag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning