Viking Line inleder samarbetsförhandlingar med landpersonalen – nästan en tredjedel kan drabbas

Viking Line inleder samarbetsförhandlingar med hela landpersonalen i Finland, Sverige och Estland. Bild: Sofie Fogde/SPT

Coronaepidemin fortsätter att skapa problem för rederibranschen. Nu hotas Viking Lines landpersonal av uppsägningar.

Rederiet Viking Line inleder samarbetsförhandlingar med hela landpersonalen i Finland, Sverige och Estland, meddelade bolaget på måndagen.

Samarbetsförhandlingarna inleds den 1 september och motiveras av lägre lönsamhet på grund av coronavirusepidemin och de reserestriktioner den fört med sig.

Förhandlingarna berör totalt kring 570 personer, varav maximalt 200 kommer att drabbas av uppsägning, permittering eller deltid, uppger bolaget.

Viking Lines vd Jan Hanses kan i det här skedet inte säga något om förhållandet mellan åtgärderna.

– Avsikten är att anpassa kostnaderna till den rådande situationen med coronapandemin, men de besparingar som vi eftersträvar måste vara beständiga, säger han.

I och med att största delen av rederiets personal finns i Finland är det sannolikt att den finska personalen drabbas hårdast, men även den svenska personalen är rätt stor.

Förhandlingarna väntas pågå i sex veckor.

Sjöpersonalen mindre hotad

Coronaviruset har slagit hårt mot rederibranschen i Finland. Viking Line inledde sina första samarbetsförhandlingar med anledning av epidemin i mars.

Då berörde samarbetsförhandlingarna kring 2 400 personer både på land och till sjöss. Förhandlingarna gällde permitteringar på maximalt 90 dagar.

I juni följde nästa rond av samarbetsförhandlingar då permitteringarna förlängdes. För närvarande gäller de till april nästa år, men förhoppningsvis kan de ta slut tidigare, uppger Hanses.

– Vår målsättning är vi ska klara oss med permitteringar då det gäller sjöpersonalen.

Totalt har Viking Line kring 2 900 anställda.

Reserestriktionerna skapar problem

Det som för närvarande skapar problem för Viking Line är de osäkra framtidsutsikterna. Regeringen fattade förra veckan beslut om nya reserestriktioner, som trädde i kraft i dag på måndagen.

– Vi skulle vara tacksamma om vi slapp sådana problem som myndigheterna åstadkommer, till exempel då det gäller otydliga instruktioner, säger Hanses.

– Om de här reserestriktionerna forsätter kommer vi på lång sikt att behöva någon slags kompensation för det inkomstbortfall som vi drabbas av.

Regeringen lovade kompensera rederier som drabbats av coronaepidemin i samband med den fjärde tilläggsbudgeten. Den utlovade kompensationen går på 24,7 miljoner euro.

Därtill fick rederierna en viss kompensation av Försörjningsberedskapscentralen för att kunna upprätthålla kritiska varutransporter i början av epidemin.

Tråkiga siffror

Viking Line publicerade sitt halvårsresultat förra veckan. Ur det framgår att rederiets omsättning minskade med hela 57 procent under årets första sex månader, från 227,0 till 97,5 miljoner.

Bolagets rörelseresultat föll 27,4 miljoner euro på minus. Under motsvarande period i fjol var resultatet 8,8 miljoner på minus.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning