Viking Line inleder extrainsatt frakttrafik från Åland till Sverige nästa vecka – sysselsätter delar av permitterad personal

Viking Line kör godstransporter från Åland till Sverige. Bild: Ari Sundberg/SPT

Regeringen har uppmanat Viking Line att börja köra extra godstransporter till och från Sverige från och med nästa vecka.

Enligt åländska lantrådet Veronica Thörnroos (C) har man fått uppfattningen om att det finns en betalningsvillighet från rikets sida, men att ett beslut dröjer.

– Vi kan inte vänta längre.

Transporterna kommer att gå med fartyget Rosella mellan Mariehamn och Kapellskär på tisdagar, onsdagar och torsdagar med avgång på förmiddagen från Mariehamn. Fartygen kommer i retur på kvällen.

– Den som vill transportera gods bör ta direkt kontakt med Viking Line för mer exakta avgångstider, säger Veronica Thörnroos.

Lantrådet berättade på fredagens presskonferens att Ålands landskapsregering gjort bedömningen att man inte längre kan vänta på ett besked från Helsingfors.

– De indikationer som har kommit tolkar vi som att det finns en betalningsvillighet från Försörjningsberedskapscentralens sida, men att det är så pass viktigt nu att det åländska näringslivet får klar och tydlig information om vad som gäller. Därför startar vi upp trafiken redan på tisdag.

Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström är glad över att kunna sysselsätta delar av den permitterade personalen.

– Exakt hur många det handlar om vet jag inte, men det vi har personal efter de regelverk som finns. Det handlar om säkerhetspersonal, kockar, däckspersonal med mera.

Hur känns det för er just nu?

– Det är fantastiskt om vi får sysselsätta någon av de som är permitterade. Vi är glada för all trafik som vi får.

Viking Line har i och med nästa veckas trafik fyra av sju fartyg i gång. Amorella och Grace går mellan Åbo och Stockholm och XPRS trafikerar rutten Helsingfors–Tallinn. Cinderella lade till i Mariehamn i går och Mariella och Gabriella ligger i Helsingfors hamn. Endast Amorella och Grace kör passagerartrafik till Åland från Sverige för Viking Lines räkning och angör Långnäs hamn.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning