Viking Line ger ut nya aktier

Rederiernas kassor är hårt prövade av pandemin. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Viking Lines aktieägare hade kallats till extrainsatt bolagsstämma på måndagen.

Viking Line stärker finanserna genom en nyemission av aktier, i första hand till de nuvarande ägarna. HBL har tidigare skrivit om planerna på att ge ut nya aktier, och på måndagen fattade stämman beslut om emissionen.

Styrelsen bemyndigas att verkställa en emission av högst 6,48 miljoner nya aktier, till ett teckningspris om åtta euro per aktie. De nuvarande aktieägarna har företrädesrätt och är berättigade till att teckna tre nya aktier per fem befintliga.

Totalt skulle alltså emissionen inbringa nästan 52 miljoner euro.

Styrelsen får också fullmakt att besluta om en eventuell emission av aktier som blir över efter att de nuvarande ägarna erbjudits möjligheten att teckna dem. Bemyndigandet är i kraft till utgången av följande ordinarie bolagsstämma, allra senast den 31 mars 2022.

Storägarna hade redan inför stämman försäkrat att de röstar ja till emissionen. Det rör sig om aktieägare som representerar över hälften av aktierna.

Orsaken till emissionen är att rederiet har lidit svårt under pandemin. Vid slutet av det tredje kvartalet hade koncernen likvida medel på 65,1 miljoner euro.

Återhämtningen efter katastrofåret 2020 har ändå gått snabbare än för konkurrenten Tallink. Viking Line redovisade en rörelsevinst på nästan 23 miljoner under de första nio månaderna i år, medan Tallink gick på minus. Tallink genomförde en aktieemission tidigare i höstas.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning