Viking Line bryter med Katerina Janouch – "Vårt förtroende är förbrukat"

Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Viking Line avbryter samarbetet med den svenska samhällsdebattören Katerina Janouch efter hennes inlägg på Twitter om svenska riksdagsledamoten Rossana Dinamarca.

Samhällsdebattören och författaren Katerina Janouchs inlägg på Twitter om den svenska riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (Vänsterpartiet) har väckt uppståndelse.

Upprinnelsen är ett Twitterinlägg som lades upp i fredags av Katerina Janouch. Inlägget är en bild på Dinamarca, tagen vid hennes deltagande i Ung i Sveriges manifestation mot utvisningarna till Afghanistan. Bilden, med texten "Trappan är mer effektiv än Tinder", visar Dinamarca sittande på Medborgarhusets trappa med bara ben i en kort kjol eller shorts. 

Dinamarca ifrågasatte då företaget Viking Lines beslut att ha Katerina Janouchs i sitt råd för att minska sexuella övergrepp på kryssningar.

I måndags meddelade Dinamarca att hon polisanmäler Janouch. Detta efter flera inlägg på Twitter som riktar sig mot henne.

– Hon är fullt medveten om vad hon startar, att hon har en lång rad personer som följer hennes vinkar och det blir en uppvigling mot mig med en rad sexistiska och rasistiska kommentarer. Så därför kände jag bara att det räcker, säger Rossana Dinamarca till TT.

Janouch har även skrivit ett blogginlägg om Dinamarca i dag.

– Hon fortsätter att antyda att mitt syfte med att vara på Medborgarplatsen var att söka upp sexuella kontakter, säger Dinamarca.

Det är de upprepade inläggen som gör att hon polisanmäler Janouch. 

I februari tillsatte Viking Line en expertkommitté vars uppdrag var att bidra med kunskap för att öka tryggheten ombord. Efter uppståndelsen kring inläggen har Viking Line bestämt att Janouch måste lämna kommittén.

– Hon har förbrukat sitt förtroende hos oss, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström till Nya Åland.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning