Viking Grace ska bli segelfartyg

I mitten på fartyget kan man se det stora rotorseglet.Bild: Bo Stranden

Viking Lines fartyg M/S Viking Grace ska börja segla med ett så kallat rotorsegel. Fartyget blir det första passagerarfartyget i världen som gör det, enligt Viking Line. Första färden sker i morgon.

Rotorseglet är en 24 meter hög och fyra meter bred rörliknande konstruktion, som fungerar med hjälp av den så kallade Magnuseffekten. När seglet roterar uppstår det en tryckskillnad på seglets olika sidor. Den här tryckskillnaden skapar en dragkraft som får fartyget att röra sig framåt.

Rotorseglet som ska används på Viking Grace har utvecklats av finländska Norsepower. Tanken är att det ska hjälpa fartyget spara bränsle och minska på utsläppen.

– Vi vill vara föregångare när det gäller att utnyttja lösningar som minskar miljöbelastningen. Det finländska företaget Norsepower har utifrån det mekaniska rotorseglet utvecklat en världsledande innovation, som kan minska bränsleförbrukningen och vi tycker det är jättefint att vi kan ta i bruk denna innovation på M/S Viking Grace som första passagerarfartyg i världen, säger Viking Lines verkställande direktör Jan Hanses i ett pressmeddelande.

Viking Line har släppt en marknadsföringsvideo där man kan se bilder från hur installationen gått till:

Rotorsegel kommer också att finnas på rederiets nya fartyg som ska byggas i Kina och färdigställas 2020.

Viking Grace gör sin första vindassisterade resa till Stockholm i morgon torsdag.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00