Viking Grace på grund i Mariehamn – passagerarna övernattar ombord

Viking Grace ligger stadigt på grund i hamnområdet, men har inga läckage. Bild: Niclas Nordlund/Lehtikuva

Strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen gick Viking Grace på grund utanför Mariehamn i hård sjö. Passagerarna blir tvungna att tillbringa natten ombord på fartyget. Nu utreder Olycksutredningscentralen händelseförloppet.

Bara ett par månader efter Amorellas grundstötning utanför Föglö drabbades Viking Line av en ny olycka då kryssningsfartyget Viking Grace på väg från Stockholm till Åbo gick på grund utanför Mariehamn strax efter klockan två lördagseftermiddagen.

Ombord på fartyget finns 331 passagerare och en besättning på 98 personer. Vid tidpunkten för grundstötningen rådde stormvarning, 21 meter i sekunden, på Ålands hav.

– Hon var på väg in till hamnen men på grund av stormen hamnade hon på grund, sade Viking Lines kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström på lördagseftermiddagen.

Sjöbevakningen var snabbt på plats med flera enheter. En specialutbildad sjöräddningsgrupp från räddningsväsendet i Egentliga Finland anlände senare till olycksplatsen med helikopter.

Någon fara för passagerare och besättning ombord på fartyget förelåg inte, meddelade Västra Finlands sjöbevakningssektion och rederiet. Enligt sjöbevakningssektionen ligger fartyget stadigt på grund och några läckage har inte upptäckts.

Dykare undersökte under kvällen fartygets botten, och utifrån resultaten av dykningarna ska Viking Line fatta beslut om hur man får loss fartyget. Rederiet meddelade under lördagskvällen att man väntar med åtgärder tills vinden har mojnat. Passagerarna och besättningen får övernatta ombord.

Hårda vindbyar piskar inloppet till Mariehamn, där Grace ligger på grund. Bild: Niclas Nordlund/Lehtikuva

Vädrets roll utreds

Det är bara två månader sedan ett annat av Viking Lines fartyg, Amorella, gick på grund utanför Föglö. Enligt Olycksutredningscentralen, Otkes, är det ändå i det här skedet ingenting som tyder på ett samband mellan lördagens händelser och Amorellas grundstötning i september.

Olycksutredningscentralen startar genast en preliminär utredning om grundstötningen. Otkes direktör, professor Veli-Pekka Nurmi, säger att det är för tidigt att dra några slutsatser om orsakerna.

– Vi utreder preliminärt vad som hänt i hamnen, och inom några dagar vet vi om det behövs en egentlig utredning, säger Nurmi.

Den sydvästliga vinden var hård på Östersjön under lördagskvällen. Enligt Meteorologiska institutet kunde vindbyarna ställvis nå en styrka på 28 meter i sekunden.

– Vädrets roll är en faktor vi utreder. Fartygen måste kunna segla säkert också i hårda väderförhållanden.

Inloppet till Mariehamn är smalt – var det rätt beslut att angöra Mariehamn i den hårda vinden?

– Det är för tidigt att kommentera, men det är en sak som ska utredas. Om vinden är för hård går färjorna ofta förbi Mariehamn direkt till Åbo, eller stannar i Långnäs där det är lättare att landa.

Finns det någonting som tyder på att något annat än vädret kan ha inverkat – ett tekniskt fel eller ett mänskligt misstag?

– Båda är i princip möjliga, men det går inte att säga någonting alls om det just nu.

Det här är andra gången på kort tid som ett av Viking Lines fartyg går på grund vid Åland – hur ser Otkes på det?

– Utifrån den första informationen från Mariehamn tyder ingenting på ett samband. Om det skulle finnas ett samband inleds med säkerhet en ordentlig utredning, men i nuläget verkar det inte som om det finns någon sådan koppling.

Är Grace ett fartyg som klarar av att manövrera i inloppet till Mariehamn i lördagens väderförhållanden?

– Viking Grace är planerad för att segla mellan Finland och Sverige med stopp i Mariehamn. Men det är möjligt att det finns sådana väderförhållanden då det inte är säkert. Det är också för tidigt att säga.

Bild: Niclas Nordlund/Lehtikuva

Lugnt ombord

Otkes kommer nu att utreda händelseförloppet i detalj. Situationen är ändå nu betydligt lättare att hantera än vid Amorellas grundstötning i september.

– Fartyget ligger säkert, och det är mycket lättare att vid behov evakuera passagerarna än det var när Amorella låg vid Hjulgrund, säger Nurmi.

Viking Grace skulle ha tagit i land i Mariehamn på lördagen och därefter fortsatt till Åbo. Passagerarna som övernattar ombord på det strandsatta fartyget får mer information om med vilka fartyg de kan resa vidare till Finland och Sverige under söndagen. Enligt Viking Line var allt lugnt ombord under kvällen och passagerarna serverades måltider.

Viking Lines Johanna Boijer-Svahnström säger till Yle på lördagskvällen att väderprognosen för söndagen är sådan att fartyget sannolikt inte kan bogseras till terminalen under dagen, och att passagerarna därför kommer att få gå av fartyget där det ligger på grund. Fartyget ligger precis invid stranden, och ett alternativ är att ställa upp ett likadant glasrör som vid hamnarna där fartyget ligger.

Viking Gabriella kommer att ersätta Viking Grace från måndag kväll klockan 20.55 från Åbo.

Viking Grace är ett betydligt nyare fartyg än såväl Amorella som Gabriella, och har varit i trafik sedan 2013. Amorella har reparerats under hösten och återtogs i trafik i november.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning