Viirus tar över Victoriasalen

Teater Viirus lämnar Kronohagen för Busholmen i juni. Kvarteret Victorias teatersal Victoriasalen kommer att bli hem för Viirus men också inhysa inhemska och internationella gästspel.

– Vi blir ingen enorm institution! Vi kommer fortfarande att vara en ensembleteater som är autonom och självbestämmande. Den konstnärliga friheten var A och O när vi började förhandla med Stiftelsen Kvarteret Victoria, säger Maria Lundström, Viirus konstnärliga ledare.

Efter sex år i Kronohagen är det dags för Viirus att flytta. Victoriasalen som öppnar i augusti, har plats för drygt 200 åskådare, medan lokalen på Sjötullsgatan högst kan ta emot 130.

Förutom den stora salen på 350 kvadratmeter får teatern två studioscener och en repetitionssal. Också Viirus kansli och syateljé kommer att flytta till lokalerna.

Nya förutsättningar

När Marianne Möller, Viirus styrelseordförande, och Max Arhippainen, ordförande för Stiftelsen Kvarteret Victoria, ska skriva under samarbetsavtalet framför journalister och personal, fryser bläcket på pennornas spetsar. Värme saknas ännu i lokalen som fortfarande är en byggarbetsplats med grushögar och nakna betongväggar.

Halvamfiteatern, som är salens ansikte utåt, är begravd i novembersnön. I framtiden ska det vara möjligt att spela där, under bar himmel.

– Nu kan vi agera som ett konsthus som inte bara har viljan att ständigt förnya sig men också de materiella förutsättningarna, säger Matilda von Weissenberg, administrativ ledare för Viirus.

– Vi ser fram emot att flytta till en lokal som byggs uttryckligen för teatern, säger Maria Lundström.

Den egna repertoaren kommer fortsättningsvis bygga på två stora produktioner och två turnéföreställningar om året. Men salen på 350 kvadratmeter ska också hyras ut till gästspel, både inhemska och internationella. Detsamma gäller en av studioscenerna.

Viirus kommer att samarbeta med scenkonstfestivalen Baltic Circle, och har även erbjudit salen till Helsingfors festspel.

– Också om verksamheten huvudsakligen sker på svenska är det viktigt att upprätthålla en kulturell och språklig mångfald här i Victoriakvarteret.

Eftersom organisationen växer kommer Viirus att anställa ny personal – administrativ, teknisk och konstnärlig.

Viirus bestämmer

Stiftelsen Kvarteret Victoria, som äger lokalen, förhandlade med andra etablerade teatergrupper och teaterhus, men valet föll på Viirus som var beredd att flytta hela sin verksamhet till kvarteret och dessutom administrera gästspelen.

– Vi kommer att framföra våra synpunkter på programmet, men i sista hand är det Viirus som bestämmer, säger Max Arhippainen.

– Vi hoppas att Viirus ska berika kvarteret, men också hela den nya stadsdelen som växer fram och i slutändan hela Helsingfors.

Viirus var mån om att värna om sin integritet och sin konstnärliga autonomi under förhandlingarna, enligt Maria Lundström.

– Viirus kärna och identitet ska bestå. Till den hör den konstnärliga friheten men också krav på aktualitet, vilket kan resultera i väldigt olika slags scenkonst.

– Det är människorna som gör teatern, inte lokalen.

Gästspelsprogrammet kommer att sättas ihop av ett konstnärligt råd som gör urval och sållar i utbudet.

– Vi kommer inte att agera som ett kulturhus när det gäller gästspelsverksamheten, snarare som ett konsthus där fokus ligger på kvalitet, säger Lundström.

Viirusskådespelaren Maria Ahlroth var också på plats under presskonferensen för att bekanta sig med sin nya arbetsplats.

– Under sex år har jag vuxit ihop med rummet i Kronohagen. Å andra sidan förändras jag hela tiden som skådespelare och ser också flytten som en spännande utmaning.

– Den nya lokalen erbjuder dessutom nya tekniska möjligheter. Som skådespelare lider jag inte av att spela i vår nuvarande lokal på Sjötullsgatan men jag förstår att teknikerna svär. I längden är det inte hållbart att varje gång vara tvungen bära upp saker till fjärde våningen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00