Viirus och världen under 30 händelserika år

Tidslinje. Viirus föreställningar kopplas ihop med händelser i världen i utställningen Viirus30. Bild: Niklas Tallqvist

En nyöppnad jubileumsutställning är ett inslag i Teater Viirus 30-årskalas.

Jubileumsutställningen Viirus30 öppnade den 15 september i teaterns nya lokaler på Busholmen. Utställningen presenterar i ljud och bild teaterns 30-åriga historia och kopplar den till händelser och skeenden i samhället och världen under samma period.

Journalisten Janne Strang har kuraterat utställningen, och lyfter fram både stort och smått, en del viktiga händelser, men ofta också fragment ur det kuriösa som fastnat i vårt kollektiva minne. Noshörningsungen Nelsons blott elva dagar långa liv på Kolmårdens djurpark i januari 1995 är ett typexempel på det senare.

Vi påminns också om att de epokgörande tv-serierna Friends och Sex and the city båda avslutades 2004 – året innan Viirus stora konstnärliga succé med No Return i regi av Cezaris. Och den som letar sig tillbaka till teaterns födelseår 1987 kan notera att det sammanfaller med den 18-åriga tyska piloten Mathias Rusts galna resa till Moskva. Han lyfte med sitt lilla flygplan från Helsingfors för att lika fräckt som oannonserat landa på Röda torget. Den som vill kan säkert dra några symboliska linjer mellan den historiska flygresan och Viirus anarkistiska teatertradition, som haft luft under vingarna ända fram till i dag, då den som av en händelse råkar styra kosan mot Moskva.

Allmänheten kan bekanta sig med Viirus30 i foajén på Busholmen fram till den 8 oktober.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning