Viirus ändrar höstrepertoaren på grund av coronakrisen – "Familjen Bra i en bunker känns som coronalivet"

Ursprungligen skulle Viirus konstnärliga ledare Jussi Sorjanen regissera Lars Noréns pjäs Tyst musik, men på grund av coronakrisen blir det i stället Joakim Pirinens pjäs Familjen Bra. Bild: Leif Weckström

Föreställningen Familjen Bra ska kunna strömmas på nätet ifall läget inte tillåter vanliga teaterbesök.

I stället för Lars Noréns Tyst musik kommer Viirus i höst att spela Joakim Pirinens Familjen Bra.

– Det kändes inte rätt att spela en pjäs som behandlar sorgen efter ett barns död. Tyst musik är en text för tiden efter en kris, medan Familjen Bra i vår tolkning utspelar sig mitt i krisen. Berättelsen hjälper oss att behandla den förtvivlan och osäkerhet som råder i samhället just nu, på ett underhållande absurt sätt, säger regissören och Viirus konstnärliga ledare Jussi Sorjanen i ett pressmeddelande.

Den nya produktionen skräddarsys för de rådande undantagsförhållandena. I Viirus uppsättning är Familjen Bra instängda i en bunker. Genom tekniska lösningar ska föreställningen kunna strömmas på nätet ifall teatern måste hålla stängt i höst.

– Vi hoppas kunna göra både och, det vill säga ha en föreställning och en liveströmning nätet, så att de som inte kan vara på plats ändå kan ta del av föreställningen, säger Viirusskådespelaren Oskar Pöysti.

Vanligtvis jobbar ni med en planering som sträcker sig långt fram i tiden. Hur annorlunda är det att agera snabbt?

– De praktiska besluten om till exempel scenografi måste fattas snabbare. Men överlag känns det fräscht, inspirerande och roligt att vara en teater som kan reagera snabbt. När repertoarvalet känns rätt skapas också en kick, ett rus.

– Familjen Bra i en bunker känns som coronalivet. Man försöker göra vardagen dräglig och försöker se det positiva – vi har ett välfärdssamhälle och en balkong. Samtidigt finns det ett osynligt hot vi måste förhålla oss till.

Beslutet om att ändra repertoaren fattades enhälligt av teaterns personal tillsammans med de frilansande konstnärerna.

En annan förändring i höst är att Viirus salong kommer att delas upp i två rum med varsin sextiopersonersläktare. Parallellt med Familjen Bra spelas en föreställning i regi av Cris af Enehielm.

Stark igenkänning

Joakim Pirinens Familjen Bra är en ovanlig pjäs eftersom den helt saknar konflikter.

– Först kände jag att jag inte vill göra en "coronapjäs", men här handlar det om familjens gemensamma överenskommelser och överlevnad, och det väcker igenkänning. Efter att ha vistats hemma med två dagisbarn känner jag igen viljan att undvika konflikter, säger Viirusskådespelaren Jessica Raita.

Regissören Jussi Sorjanen berättar att han läst en hel del om lyxbunkrar och välbärgade människors "preppande", men att föreställningen inte enbart är en "coronagrej".

– Det är många saker i vår tid som nu sammanstrålar. Klimatförändringen, de gula västarna i Frankrike, våld och terrorism. Folk lever i socioekonomiska bubblor och i livsåskådningsbubblor.

Familjen Bra har premiär den 18 september. Förutom Pöysti och Raita ses också Maria Ahlroth och Martin Bahne i föreställningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning