Vihisfestivalen hyllar den vegana köttpirogen

Bild: Lehtikuva/Irene Stachon

I fjol lanserade färdigmattillverkaren Hoviruoka en vegan grönsakspirog. På fredag ordnas en festival i Helsingfors enkom för att hylla pirogerna.

Tack vare Facebook-gruppen Sipsikaljavegaanit (ungefär chips och bärs-veganer) blev pirogerna en stor succé.

Vd Pekka Kaikkonen på Hoviruoka från Kouvola i Kymmenedalen har jobbat inom färdigmatbranschen i trettio år men har aldrig varit med om något motsvarande.

– Det är en alldeles unik situation. Jag är tacksam att ha fått uppleva allt det här.

Kombinationen av en lyckad produkt, en aktiv konsumentgrupp och de sociala medierna har möjliggjort framgången.

Idén till grönsakspirogen kom delvis från konsumenterna själva.

– Pirogen är precis som en traditionell köttpirog men innehåller inga animalier.

Bolaget har fått stora mängder positiv respons.

– Vi har aldrig fått så många e-postmeddelanden som under det senaste året och en del meddelanden har varit så rörande att jag nästan fått tårar i ögonvrån.

Producent Jukka-Pekka Tolvanen på evenemanget Vihisfest säger att avsikten är att uppmärksamma miljöaspekten av vegetarisk och vegan mat. Namnet Vihisfest kommer från smeknamnet vihis som pirogerna fått.

– Pirogerna har skapat en positiv stämning och fört fram ett nytt perspektiv på vegandieten vilket anknyter starkt till chips och bärs-veganerna.

Flera företag är med och bjuder på smakprover och dessutom ordnas en tävling för att finna den bästa pirogfyllningen.

Vihisfest ordnas på Teurastamo i Helsingfors på fredag klockan 15–22.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00