Vigdis Hjorth, Lázló Krasznahorkai och Matilda Gustavsson till Helsinki Lit

Matilda Gustavsson Bild: Thron Ullberg

Den internationella litteraturfestivalen Helsinki Lit ordnas i år för sjätte gången och flyttar till nya utrymmen i Glaspalatset i Helsingfors. Totalt 21 författare är inbjudna till festivalen, däribland ungerska László Krasznahorkai, svenska Matilda Gustavsson, brittiska Max Porter och norska Vigdis Hjorth.

László Krasznahorkai, som fick det prestigefyllda National Book Award i fjol och som varit flerfaldigt Nobeltippad, översätts nu för första gången till finska med sin moderna klassiker Satantango från 1984. Han är känd också för sitt samarbete med den ungerska regissören Béla Tarr (filmerna Satantango, Turinhästen, Werckmeisters harmonier). Flera av hans böcker finns översatta till svenska. Krasznahorkai samtalar med författaren Riikka Pelo.

Den hyllade svenska journalisten Matilda Gustavsson skrev 2019 års brännheta reportagebok Klubben, om den våldtäktsanklagade "kulturprofilen" Jean-Claude Arnault och Svenska Akademiens kris. Gustavsson intervjuas av journalisten Riikka Suominen, som debuterar med en egen roman i vår.

Övriga författare på Helsinki Lit 2020 är norska Vigdis Hjorth – som kommer att prata om den prisbelönta och kontroversiella romanen Arv och miljö – och Alex Schulman, en av Sveriges största podcastare och mest sålda författare.

Festivalen representeras också av den litterära fackboksgenren i form av svenska Patrik Svensson, som möter Sirpa Kähkönen om fjolårets Augustvinnare Ålevangeliet.

Den irländska debutanten Emilie Pine, som hyllats för sin essäsamling Allt jag inte kan säga, intervjuas av Malin Kivelä.

Britten Max Porter, som fick ett enormt genombrott med romanen Sorgen bär fjäderdräkt, är aktuell med sin nya roman Lanny på både finska och svenska. Han intervjuas på Helsinki Lit av kulturjournalisten Pietari Kylmälä.

Övriga namn på festivalen är den polska reportageskribenten Witold Szabłowski, i möte med Markus Leikola, den svenska författaren Aase Berg, som kommer att samtala med Vigdis Hjorth och Juha Itkonen, debutanten Kayo Mpoyi i samtal med Elina Hirvonen, och ungdomsboksförfattaren Juno Dawson i samtal med Sisko Savonlahti.

Festivalen äger rum 15-16 maj.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning