Vietnamesisk soppa och finsk sallad på Skatudden

Fly Fusion finns i ett av de romantiska gamla stenhusen på Skatudden, ett par kvarter från restaurangområdet vid Kanalstranden. Bild: KARL_VILHJALMSSON

Kakor med smak av färska bär, pyntade med ätbara blommor, är helt klart Fly Fusions bravurnummer. Men man satsar också på en långsamt kokad Pho-soppa och sallad med egenhändigt gjord dressing.

Ett stenkast bakom det livliga restaurangkvarteret vid Kanalstranden nedanför Uspenskijkatedralen ligger ett tämligen nyöppnat litet kafé som satsar främst på blomsterprydda kakor, färskbryggda kaffe- och tesorter samt smoothie, men som också erbjuder ett par enkla lunchalternativ.

Fly Fusion serverar en blandning av vietnamesiska och finländska kaféprodukter.

Lunchalternativen är två: Pho-soppa och sallad. Priset varierar beroende på fyllning, det vegetariska alternativet med tofu kostar 10,90, med kött eller kyckling landar priset på 11,90 och en sallad med räkor kostar 13,90.

Lunchen är laktosfri och glutenfri, det finns veganska alternativ.

Kaféet ligger på Lotsgatan 5 på Skatudden i Helsingfors. Lunchen serveras vardagar klockan 11–14.30.

Fly Fusion öppnade i våras sin verksamhet i stenfoten till ett av de gamla och arkitektoniskt vackra höghusen längs Lotsgatan på Skatudden. Ingången är dekorerad med krukväxter och uteserveringen på trottoaren består av två små bord som står tomma i augustivärmen, dagens kafégäster föredrar att sitta inomhus.

För lunchgästen är valet enkelt – man kan välja mellan vietnamesisk Pho-soppa eller finländsk sallad med asiatiskinfluerad fyllning, där alternativen är tofu, nötkött, kyckling och räkor. Fotografen Karl Vilhjalmsson föredrar att äta vegetariskt, så han väljer soppan. Själv tar jag salladen med kycklingfyllning, även om de dyrare räkorna hade lockat mera. Men redan nu överskrider vi båda budgeten, som ligger på 10,40 euro eller lika mycket som en lunchsedel.

Torrt bröd, god soppa

Det blir en lång väntan. När 25 minuter har gått från att vi beställde frågar lunchgästen vid bordet intill om det dröjer länge ännu innan hans sallad kommer, då han har ett flyg att passa och borde strax åka ut till Vanda. Det kan kassören inte svara på, inte heller vet hon vad salladsdressingen innehåller förutom jordnötsolja.

Karl fördriver väntetiden med att äta ett par skivor bröd och så småningom blir han också serverad en liten förrättssallad.

– Det här brödet känns malplacerat, det känns torrt utan nån olja att doppa den i. Men kanske är det brödet som står för fusion?

Salladen bygger på en typisk finländsk bas av isbergssallad, gurka och rädisor medan fyllningen har mera orientaliska smaker som jordnötter, sesam och lättkryddad kyckling. Bild: KARL_VILHJALMSSON

När våra portioner serveras kort därefter blir vi ändå nöjda med våra val. Salladen innehåller rikligt med jordnötter, vilket jag gillar, men en nötallergiker hade blivit tvungen att skicka tillbaka portionen för nötterna nämns inte på lunchmenyn. Också salladsdressingen, som visar sig vara kaféets specialitet, innehåller jordnötsolja och sesamfrön. Den passar utmärkt väl på den annars väldigt milda kycklingen, som ligger på en bädd av risnudlar och typiska salladsgrönsaker. Det som mest avviker från det normala är granatäpplen och den torkade löken, som båda ger en trevlig extrakrydda.

I den vietnamesiska Pho-soppan ingår antingen tofu, kyckling eller nötkött och den serveras med lime, sojasås och chili. Bild: KARL_VILHJALMSSON

Fotografen, som har stor erfarenhet av det vegetariska sopputbudet i staden, är positivt överraskad:

– Soppan är jättegod! Buljongen är lyckad, det är viktigt att den inte är för salt, vilket den tyvärr är på många ställen, och smaken är balanserad, här finns åtminstone koriander, lime och mynta. Ingredienserna känns färska, berömmer Vilhjalmsson.

Han slevar i sig Pho-soppan med god aptit och jag häller ivrigt hela innehållet i den lilla dressingskålen över min sallad. Det är helt riktigt kaféets egen dressing som är det bästa med salladsportionen.

– Jag blev mätt på soppan med tofu, vilket är ovanligt. Vegesoppor mättar sällan hårt arbetande karlar och det är ett problem för mig, berättar fotografen som ägnar fritiden åt att renovera ett gammalt trähus.

Fly Fusion erbjuder ett trevligt lunchalternativ om man råkar befinna sig på Skatudden, men jag skulle nog inte promenera hit från centrum bara för salladens skull.

Att vi fick vänta så pass länge på lunchen kan bero på att kaféet är underbemannat, Fly Fusion annonserar nämligen efter mera personal, både med platsannonser upphängda i fönstret och delade på kaféets Facebooksidor.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning