Vietnamesisk sallad

Banh mi är en vietnamesisk fylld smörgås. Här som en sallad. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Banh mi är en vidunderlig vietnamesisk macka med läcker fyllning och krispiga snabbpicklade grönsaker. Här som en sallad.

Banh mi-sallad

För 4 portioner, 45 min

Snabbpicklade grönsaker:

1 dl rivna morötter

1 tunt skivad gurka

1 knippa rädisor, tunt skivade

1 dl riven rättika

2 msk risvinäger

1 msk socker

salt

Köttet:

1/2 dl majonnäs

2 msk finhackad schalottenlök

1–2 msk chilisås, gärna stark

cirka 400 g fläskfärs

olivolja

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk fisksås

nymalen svartpeppar

1 tsk socker

1/2 kruka färsk basilika

1 lime

Till servering:

1/2 baguette eller liknande

salladsblad

1 skivad jalapeño

1 kruka färsk mynta

1 kruka färsk koriander

Gör så här:

Blanda morötter, gurka, rädisor och rättika med vinäger, socker och lite salt. Låt stå i rumstemperatur medan du fixar resten.

Rör ihop majonnäs med en matsked schalottenlök och chilisås. Ställ åt sidan så länge.

Riv baguetten i bitar och stek dem hastigt i lite olja tills de får en gyllene yta.

Hetta upp mer olja i stekpannan och fräs vitlök och resten av schalottenlöken under omrörning. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den är genomstekt. Smaksätt med fisksås, peppar och socker. Rör ned rivna basilikablad samt rivet limeskal och -saft. Låt svalna, blanda sedan i majonnäsen.

Fodra en salladsskål eller ett stort fat med salladsblad. Fördela färsen och brödkrutongerna ovanpå. Toppa med de picklade grönsakerna, jalapeño, mynta och koriander.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning