Videoklipp ska lära asylsökande mer om Finland – "Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp"

Polisen påminner att ett nej alltid är ett nej. Sexualbrott kan leda till långa fängelsestraff informerar polisen i ett videoklipp som är riktat till asylsökande i Finland. Bild: SPT-Youtube / Skärmavbild

I ett videoklipp som Migrationsverket har publicerat påminner polisen om vad som räknas som ett sexualbrott. "Också sovande, berusade och sjuka personer har rätt att bestämma över sin kropp", säger polisen i videoklippet.

I Finland är alla former av sexuella trakasserier brottsliga och därmed också straffbara. Det är inte heller tillåtet att tvinga någon till en sexuell handling. Det säger polisen i en film som är riktad till asylsökande.

Migrationsverket har för ett par veckor sedan publicerat en videokampanj på Youtube. Videoklippen är dubbade och undertextade på elva olika språk.

Migrationsverket kallar kampanjen för en samhällskurs. Filmerna handlar bland annat om familjevåd, misshandel, stöld och sexuella trakasserier. Totalt är det frågan om tolv filmer.

– Det viktigaste budskapet i filmerna är att var och en har rätt att känna sig trygg och att brottsliga handlingar alltid har påföljder, säger projektchef Seija Hämäläinen i ett pressmeddelande.

Filmerna ska användas vid flyktingförläggningar som en del av utbildningen om det finländska samhället. Alla asylsökande deltar i utbildningen.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39