Video: Vad vet svenskar om Finland? – "Åland är huvudstad"

Bild: Mostphotos

I HBL:s videoklipp får du se när några svenskar listar fem fakta om Finland. Korrekta exempel varvas med häpnadsväckande påståenden.

HBL bad en del svenskar i Stockholm att ge fem exempel på vad de vet om Finland. Det visade sig ganska snabbt att de flesta kände till de grundläggande sakerna som att Helsingfors är huvudstad och att finländare tycker om att bada bastu. Men det fanns också sådant som stack ut – eller vad sägs till exempel om förslaget att Åland är Finlands huvudstad?

Det var heller inte ovanligt att svenskarna kände till Tove Jansson och hennes Muminkaraktärer, men det fanns också andra kunskaper. Bland annat fokuserade 40-årige Marcus på det finländska köket och det berodde på att han hade provat på en speciell maträtt.

– Jag tycker om den finländska kållådan som min mormor gjorde, men överlag finns det flera goda maträtter med kål, säger han och flikar in att Finland har euro och att Finland har hört till Sverige.

Också 46-åriga Märta var medveten om att kål används i matlagningen och hon gav exempel på att finländarna äter kålrotslåda på julafton. Men hon noterade också Finlands insatser i Eurovision Song Contest.

– En gång deltog ett brötigt band och det kändes inte som schlager. Dessutom ordnas det en dansfestival i Kuopio.

"Där är ni grymma"

Nästan alla kände till att Helsingfors är Finlands huvudstad, men vissa var osäkrare än andra. 16-åriga Sofie föreslog att Åland är Finlands huvudstad. Hon ändrade sig ändå snabbt och fick hjälp av 18-årige Victor som visste vilken stad det egentligen handlade om. Han var även medveten om de finländska ishockeyframgångarna.

– Där är ni grymma. Dessutom är det så att man antingen läser eller har läst svenska i skolorna i Finland.

Sofie var dock den enda av de tillfrågade som lyfte fram finlandssvenskarna. Hon konstaterade också att det finns samer i Finland. Svenskarna kände även till de finländska sjöarna. Till exempel var sjöarna det första som 43-åriga Lina nämnde.

De finländska dryckesvanorna var också ett diskussionsämne. 42-åriga Charlott viste att finländarna dricker kaffe med någon ost, men exakt vilken ost det handlade om fick man inte veta. Hon ansåg även att Finland tenderar att låna Sveriges artister och enligt henne beror det på att Finland inte har så många egna artister.

Kjell Westö, Märta Tikkanen, Urho Kekkonen...

54-årige Mats nöjde sig med ett ord:

– Koskenkorva.

Men han räknade också upp M.A. Numminen och de finländska ishockeyframgångarna. 19-årige Luke påpekade att jultomtens verkstad finns i Finland. Ytterligare en Mats hade tillfrågats och 61-åringen gav sig in på litteraturen, men han valde också som enda person att notera en president.

– Den jag tänker mest på är Kjell Westö, men också Märta Tikkanen och Henrik Tikkanen. Givetvis känner jag till Åbo och Urho Kekkonen.

Avslutningsvis slog Charlott fast att Finland har världens mest deprimerande folk.

– Ni är till och med före Sverige.

HBL har också frågat vad svenskarna vet om finlandssvenskar:

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning