Video: Stenbastu, återvunna möbler, en enorm altan och en bil på terrassen – fem spännande hus på bostadsmässan

Huset Bunkkeri byggdes år 1937. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Årets bostadsmässa öppnade sina portar på fredagen i Björneborg. I en månads tid kan besökare beundra hela 34 olika hus och lägenheter. SPT besökte fem av dem, och hittade bland annat en fjärrstyrd simbassäng och en Lundiahylla som fått nytt liv.

Enorm altan och en simbassäng

Huset Luoto har en 150 kvadratmeter stor altan. På altanen finns bland annat en bastu, en simbassäng och en jacuzzi.

– Simbassängen var en impuls. Till en början var den bara ett skämt, men när den väl fanns med på ritningarna så var det bara att bygga den, säger Janne Vilponen, huset Luotos ägare som byggt stora delar av altanen själv.

Altanen och hela gården är planerad att vara så lättskött som möjligt. Eftersom största delen av gården består av altanen finns det inte så mycket växter att sköta. Gräsmattorna och blomrabatterna vattnas av en automatisk sprinkler. Både vattenpumparna och uppvärmningen av simbassängen går att reglera på distans, och det finns till och med inbyggda vattenposter i altanen.

Huset Luoto är 128 kvadratmeter och har en 150 kvadratmeter stor altan. Bild: Linnea de la Chapelle

Runt altanen finns en låg trävägg för att man ska kunna få lite lugn och ro och inte störas av grannar i det tätbebyggda bostadsområdet.

På en enorm altan måste man förstås ha en enorm grill. Ägaren Vilponen har skaffat en grill med sex brännare som har en grillyta på totalt en halv kvadratmeter. Trots den enorma altanen är det endast hans fru, han och deras två katter som ska bo i huset.

Endast återvunna möbler

I huset Villa Karhu är alla möbler gamla. Möblerna och inredningsprylarna är köpta i Röda Korsets återvinningsvaruhus Kontti. Det finns tolv Kontti-varuhus i Finland och människor får skänka sina gamla möbler till dem. I Villa Karhu finns möbler från hela landet.

– Det är ganska tufft att man kan inreda ett helt hem med endast återvunna möbler, utan att det ser ut som hos en gammal tant. Många utbrister att "den där minns jag" men jag tycker ändå här är ganska fint, och retrogrejer är ju mode nu, säger inredningsarkitekten och fotografen Frida Steiner, hjärnan bakom projektet.

Den röda soffan är den första möbeln inredningsarkitekten Frida Steiner fyndade för Villa Karhu. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Steiner är mest nöjd över sin långa Lundiahylla som består av flera hyllor av märket Lundia som hon hittat i olika Röda Korset-varuhus.

– Jättemånga finländare har gamla Lundiahyllor skräpandes i något garage. Jag hittade flera men alla hade olika nyanser av brunt och gult, beroende på hur gamla de var. Så jag bestämde mig för att ge dem ett ansiktslyft.

Steiner målade alla hyllor mörkgråa och ställde dem bredvid varandra.

Om man vill inreda sitt hem med gamla möbler är det enligt Steiner viktigt att vara aktiv. Man måste regelbundet och ofta besöka loppmarknader och återvinningscentraler för att hitta de bästa möblerna. Dessutom måste man veta vad man söker efter, annars blir man lätt överväldigad. Steiners tredje tips är att fixa och måla gamla möbler så att de passar i just ditt hem.

Inredningsarkitekten och fotografen Frida Steiner älskar att gå på loppmarknader. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Inredningen i Villa Karhu har totalt kostat mellan 1 500 och 2 000 euro. Möblerna är införskaffade enkom för bostadsmässan och efter mässan säljs alla möbler vidare. Att shoppa i Röda Korsets Kontti-varuhus kan man göra med gott samvete. Två tredjedelar av avkastningen från försäljningen av möblerna går nämligen till stödet för frivilligverksamhet i Finland och en tredjedel går till katastroffonden.

Stenbastu med syrerik luft

Bastun Pikku-Visa är en liten valvformad bastu av stenmaterial. Bastun är byggd av flera betongblock som står på en betongsula. Sten är lite mjukare än trä och andas bättre, enligt Tuomo Ruusunen vid företaget Holvisaunat.

– Det bästa i den här bastun är luften. Luftcirkulationen är bra så luften är syrerik och det är lätt att andas. Den är mycket behaglig att bada i, säger Ruusunen.

Tuomo Ruusunen och hans bror murade och byggde bastun på tre dagar, men de har gjort det flera gånger tidigare. Att själv bygga en liknande bastu tar ungefär en månad, uppskattar Ruusunen.

Företaget Holvisaunat har byggt stenbastun Pikku-Visa. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

– Just den här modellen är enkel att bygga själv. Instruktionerna är lite som de som kommer med i Legoförpackningar, säger Ruusunen.

Valvbastur byggs ofta i en sluttning som en del av vegetationen, men på bostadsmässan finns bastun på en gård. Själva bastun kan inte brinna och passar därför ypperligt som en rökbastu. Pikku-Visa på bostadsmässan har ändå en liten vedugn för enkelhetens skull. Bastun är endast fyra kvadratmeter stor men tre vuxna ryms bra och bada i den.

Tuomo Ruusunen föredrar stenbastu över träbastu. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Stilrent, oslipat med bil på terrassen

Bunkkeri är ett 200 kvadratmeter stort tegelhus. Huset är byggt år 1937 som tjänstebostad och garage för två anställda vid Shell. Huset har också fungerat som skyddsrum och ägdes flera år av Björneborg stad. I fjol köpte privatpersonen Juha Heino huset som nu totalrenoverats.

– Fönstren var sönder och det växte träd inomhus. Men nu är huset klart och inrett med unika möbler, säger Anna-Leena Hämäläinen, kreativ ledare vid företaget Hakola.

Inredningsarkitekt Anna-Leena Hämäläinen har inrett huset Bunkkeri på bostadsmässan i Björneborg. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Möblerna i huset är alla inhemska och inredningsarkitekten Hämäläinen har främst valt prototyper gjorda av unga okända formgivare. Stilen är enkel, modern med en touch av historia.

Som kontrast till den stilrena inredningen finns en stor takterrass med en konstgjord gräsmatta. Bostadsmässan till ära står en orange bil av märket BMW på terrassen. BMW hör nämligen till bostadsmässans största sponsorer och håller till i huset under mässan.

Bastun Pikku-Visa står på en gård men bastur med valvtak byggs ofta i sluttningar. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Ljus och skuggor

I huset Valovoima handlar allt om svart och vitt. Huset är 150 kvadratmeter stort och minimalistiskt inrett. Ytorna är vita och flera av möblerna och detaljerna är svarta. En del av väggarna är handmålade med marmorliknande mönster.

– Jag gillar svart och vitt och har inspirerats av ljus och skuggor, säger Jenni Ahtiainen, inredningsarkitekt vid sitt eget företag GTI.

Alla ljuskällor i huset är svarta. I köket hänger en svart handtimrad stock som Ahtiainen har bränt. Över stocken hänger några glödlampor i olika höjd. I vardagsrummet finns en stor svart tavla som består av tre järnskivor.

Inredningsarkitekten Jenni Ahtiainen gillar svart och vitt. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

– Skivorna har jag behandlat med syra för att de ska få den här svarta fina rostiga ytan. Jag har endast använt ekologiska syror såsom citron, säger Ahtiainen.

Valovoima är inte endast inrett för bostadsmässan utan tanken är att alla möbler och prylar blir kvar i huset för de kommande hyresgästerna.

Ett par ska flytta in i huset Valovoima efter bostadsmässan. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning