Video: Söta sälkutar fick återförenas med havet

Försiktigt sticker huvudet ut, och efter en stunds tvekan är det ned i plurret med ett stort magplask och ut mot friheten.

De var magra, och en del i eländigt skick, när de kom till Högholmens sjukhus för vilda djur i våras. En del överlevde inte ens. Den lilla hungriga sälkut som fick stor uppmärksamhet när den dök upp i rabatten hos en Åminneforsbo på valborgsmässoafton är en av kutarna som inte klarat sig.

Raseborgskuten led av leverflundror (en parasit). En annan kut som räddades i Pargas återfick aldrig sin styrka eftersom den bara gick med på att äta väldigt små mängder fisk. För att klara sig i naturen borde den ha vägt mellan 20 och 40 kilo, men Pargaskuten blev aldrig tyngre än 12 kilo.

Betydligt bättre har det gått för de andra kutarna som tillfrisknat på sjukhuset. Samtliga fem kutar har blivit så pass krya att de släppts ut i havet den här veckan.

I videon ovan kan man se hur det gick till när en kut som räddades i Nordsjö hamn, och en annan säl från Pargas, simmade ut i friheten.

Tidigare i veckan återfick kutarna från Esbo, Hangö och Kopparnäs i Ingå simma ut till ett sälskär i ytterskärgården.

... och hopp i plurret! Bild: Mari Lehmonen/Högholmen

Gråsälskuten i sitt rätta element. Bild: Mari Lehmonen/Högholmen

Sälskäret i ytterskärgården. Bild: Mari Lehmonen/Högholmen

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03