Video: se den rörande brödrakärleken

Alistair Brownlee offrade världscupsegern för att hjälpa sin tvillingbror Jonathan i mål.

Jonathan Brownlee hade en hyfsad ledning på upploppet i världscupfinalen i triathlon i Mexico. Men den grymma värmen spelade honom ett spratt, han drabbades av värmeslag och började vingla ostadigt.

Bakom honom närmade sig konkurrenterna Henri Schoeman – och tvillingbrorsan Alistair Brownlee. Då gjorde Alistair Brownlee det mest oväntade – han stannade och hjälpte sin tvillingbror i mål. Schoeman tog en bekväm seger.

– Jag skulle ha gjort detsamma för vem som helst. Om han tuppat av före mållinjen och inte fått första hjälp kunde det ha blivit farligt, säger Alistair Brownlee.

– Men min första tanke var – vilken idiot. Han kunde ha vunnit hur lätt som helst om han bara fördelat sina krafter rätt.

Jonathan Brownlee kunde ha vunnit världscupen om han slutat etta i Mexico, medan Spaniens Mario Mola kunde få sluta högst fyra. Nu gick segern i sammandraget till Mola, som medgav att Brownlees kollaps tog en del av sötman ur segern.

– Allt gick bra tills det återstod cirka 1,5 kilometer. Sedan bara rasade allting ihop. Jag minns att mina ben blev lite darriga och jag hann tänka: jag kommer inte att klara mig till mållinjen, säger Jonathan Brownlee.

– Jag minns att Alistair kom ikapp och sade: du kan klara det. Det sista jag minns är att jag föll över mållinjen och blev buren iväg. I ett skede tänkte jag tack Alistair, men samtidigt ville jag bara bli lämnad ifred och falla till marken för att vila.

Alistair Brownlee vann OS-guld både i Rio de Janeiro och i London. I London var Jonathan Brownlee trea, medan han i Rio tog silvret före Schoeman.

Ett triathlon på olympisk distans består av 1,5 kilometer simning, 40 kilometer cykling och 10 kilometer löpning. Temperaturen under tävlingen översteg 33 grader.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning