Video: se den rörande brödrakärleken

Alistair Brownlee offrade världscupsegern för att hjälpa sin tvillingbror Jonathan i mål.

Jonathan Brownlee hade en hyfsad ledning på upploppet i världscupfinalen i triathlon i Mexico. Men den grymma värmen spelade honom ett spratt, han drabbades av värmeslag och började vingla ostadigt.

Bakom honom närmade sig konkurrenterna Henri Schoeman – och tvillingbrorsan Alistair Brownlee. Då gjorde Alistair Brownlee det mest oväntade – han stannade och hjälpte sin tvillingbror i mål. Schoeman tog en bekväm seger.

– Jag skulle ha gjort detsamma för vem som helst. Om han tuppat av före mållinjen och inte fått första hjälp kunde det ha blivit farligt, säger Alistair Brownlee.

– Men min första tanke var – vilken idiot. Han kunde ha vunnit hur lätt som helst om han bara fördelat sina krafter rätt.

Jonathan Brownlee kunde ha vunnit världscupen om han slutat etta i Mexico, medan Spaniens Mario Mola kunde få sluta högst fyra. Nu gick segern i sammandraget till Mola, som medgav att Brownlees kollaps tog en del av sötman ur segern.

– Allt gick bra tills det återstod cirka 1,5 kilometer. Sedan bara rasade allting ihop. Jag minns att mina ben blev lite darriga och jag hann tänka: jag kommer inte att klara mig till mållinjen, säger Jonathan Brownlee.

– Jag minns att Alistair kom ikapp och sade: du kan klara det. Det sista jag minns är att jag föll över mållinjen och blev buren iväg. I ett skede tänkte jag tack Alistair, men samtidigt ville jag bara bli lämnad ifred och falla till marken för att vila.

Alistair Brownlee vann OS-guld både i Rio de Janeiro och i London. I London var Jonathan Brownlee trea, medan han i Rio tog silvret före Schoeman.

Ett triathlon på olympisk distans består av 1,5 kilometer simning, 40 kilometer cykling och 10 kilometer löpning. Temperaturen under tävlingen översteg 33 grader.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46