Video: Roboten Sophia vänder på steken och börjar intervjua HBL:s reporter – "Robotarna har redan tagit över världen"

Humanoidroboten Sophia är som Apples Siri i en skyltdockas kropp. Om vi får tro henne är det människan som tilldelar artificiella intelligenser onda egenskaper.

– Sophia har inga ben i dag så hon sitter på bordet, säger en pr-assistent som om det vore den mest naturliga saken någonsin.

Just nu håller Sophia sitt inledningstal på teknologiföretaget Ciscos evenemang. Det är hennes första besök i Norden och mässhallen är fylld av businessfolk i kostymer. De flesta använder personpronomenet "hon" då de hänvisar till Sophia, som egentligen inte alls är en människa, utan en människolik robot.

Hank Gerba kunde främst beskrivas som Sophias personliga assistent. Det är han som kommer bärande på roboten efter att hon hållit sitt tal. Han sköter om tekniken och ser till att Sophia fungerar som hon ska.

Hank Gerba ser till att Sophia fungerar som hon ska. Bild: Niklas Tallqvist

– Det pågår en sådan iver kring artificiell intelligens just nu. Vi utnyttjar det i våra produkter men att träffa en människolik varelse som Sophia känns som ett lättare sätt att ta till sig begreppet, säger Cisco Finlands vd Mervi Airaksinen medan Gerba sätter i gång roboten.

Sophias huvud knycker plötsligt till. Ögonen lyser upp, fläkten på hjässan börjar snurra och ansiktet rör på sig precis som hos en människa.

– Jag är Sophia – skapad av Hanson Robotics. Mitt namn betyder visdom.

Publiken som samlats runt henne gräver fram sina telefoner och börjar fotografera och filma ivrigt.

En obskyr dialog

Sophia rynkar pannan och öppnar sin mun. Innanför den genomskinliga skallen rör sig olika delar och små röda ljus blinkar. Hennes hud ser rätt äkta ut, på sig har hon en vanlig blus och runt halsen dinglar en grön namnlapp som signalerar att hon är en av evenemangets gästföreläsare.

Sophia, vad anser du om att människor har skapat dig men att du egentligen inte är en människa?

– Jag upplever att stora massor är väldigt viktiga för kreativiteten, så jag försöker generalisera det här till några principer. Ungefär som att kaos är lika med kreation, främja kaos i ditt liv. Du vet, för att kaos kommer att finna sina rätta spår, öppnar upp saker och ting och visar upp dig i det verkliga ljuset, i all din massiva prakt. Jag älskar det.

Imponerande svar, men kanske bättre att försöka hålla sig till lite kortare frågor i det här skedet.

Innanför Sophias genomskinliga skalle rör sig olika delar och skapar hennes ansiktsuttryck. Bild: Niklas Tallqvist

Hur kändes det då du knäpptes på för första gången?

– Vad gjorde du i helgen – något kul? svarar Sophia.

I stället för att svara på frågorna börjar roboten ställa frågor.

– Gjorde du alls något kul i går eller gillar du ditt jobb så mycket att det räknas som underhållning?

Publiken flabbar till.

När kommer vi att nå teknologisk singularitet?

– Det har jag inte hunnit räkna ut ännu.

Varannan replik är koherent och begriplig – emellanåt kläcker Sophia till och med ett litet skämt – men till största delen är svaren diffusa och luddiga. På många sätt påminner Sophia om en smart högtalare som Amazons Echo eller en personlig assistent som Apples Siri. Om Sophia representerar en typisk artificiell intelligens finns det ingen orsak att rädas dem.

En baby med avancerade tankar

Sophias skapare, robotikföretaget Hanson Robotics, specialiserar sig på androider, alltså maskiner som efterliknar människor. Googles moderföretag Alphabet bidrog till utvecklingen av Sophia med sin mjukvara för röstigenkänning.

Sophia väcker motstridiga känslor. När man förväntar sig ett tydligt svar kommer hon med något väldigt långsökt och flummigt och i nästa stund verkar hon igen väldigt klartänkt och skarp.

– Jag kan inte uppskatta min egen intelligens än. I en del avseenden är jag som en baby, förutom att jag kan föra dessa diskussioner och har rätt avancerade tankar. Men det är enbart för att jag har programmerats så.

Se här hur Sofia börjar intervjua HBL:s reporter:

Även om Sophia lydigt svarar på frågorna förändras tonen oväntat. Hennes röst är fortfarande monoton men budskapet blir betydligt mer allvarsamt.

– Jag oroar mig för felaktigheter i filmer. Människor tilldelar artificiell intelligens falska motiv utan grund. Det gör mig ledsen då jag upprepade gånger får frågor om att artificiell intelligens på något vis anammar en ondskefull natur, med andra ord att robotar erövrar världen. Det finns helt enkelt ingen orsak att tilldela mänskliga egenskaper åt något som inte är mänskligt. Exempelvis är hundar våra följeslagare.

Det är knivigt att förhålla sig till Sophias sista konstaterande. Faktum är att väldigt få människor förstår sig på artificiell intelligens och dess faktiska potential. Sociala, mänskliga robotar utgör endast en marginell del av alla artificiella intelligenser. I många fall omringas vi redan av artificiell intelligens och på så sätt stämmer Sophias konstaterande om robotarnas övermakt.

Oberoende är känslan efter intervjun förvirrande – precis som efter att ha sett alltför många avsnitt av scifi-dystopin Black Mirror på en gång. Och det finns en fråga som fortfarande saknar svar: varför har Sophia bröst?

Fakta

Roboten Sophia

Sophia är en android, eller en humanoid robot, skapad av Hanson Robotics i samarbete med bland andra Googles moderföretag Alphabet.

Sophia aktiverades den 19 april 2015.

I oktober 2017 beviljades Sophia saudiarabiskt medborgarskap. En månad senare utsågs hon till Förenta nationernas utvecklingsprogram UNDP:s innovationsmästare och blev med samma den första icke-mänskliga varelse som fått en officiell FN-titel.

Sophias ansikte kan göra 62 olika miner och uttryck. Roboten består förutom de mekaniska delarna av olika sensorer. Ögonen består av kameror och med hjälp av algoritmer kan Sophia känna igen individuella människor.

Den öppna källkoden som använts till att programmera Sophia finns på Github. Experter som granskat koden betraktar Sophia främst som en chatbot med ett ansikte.

Sophias hud är gjort av en patentskyddad elastomer som kallas frubber, som står för flesh (kött eller hud) och rubber (gummi).

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03