Video: Rektor och elever föredrar att börja och sluta tidigt

Finlands Gymnasistförbund föreslår att tidiga skolmorgnar borde förbjudas. Rektor och elever vid Grundskolan Norsen i Helsingfors håller däremot inte alls med.

– Jag tycker att man diskuterar alldeles för snävt. Ändrar man på morgnarna så ändrar hela strukturen på dagen och vad händer då på eftermiddagen? Hur länge vill vi gå i skola på eftermiddagen? Den frågan diskuteras aldrig, säger Ann-Britt Bonns, rektor vid Grundskolan Norsen.

I Grundskolan Norsen, med årskurs 5-9, börjar eleverna klockan 8.15, 8.35 eller 9.35 och slutar senast klockan 15.20. Ändå finns det elever som ibland måste gå tidigare för att hinna till någon eftermiddagsverksamhet. Bonns är osäker om alla idrottsföreningar skulle vara färdiga att skjuta på tiderna.

Bonns får medhåll av flera elever. Karla Itkonen och Kira von Buxhoeveden i årskurs 9 börjar nästan varje dag åttatiden. Vissa morgnar är de lite trötta men de föredrar ändå att börja tidigt.

– Jag tycker inte klockan 8 är för tidigt. Om man börjar senare slutar man också senare. Om man har mycket hobbyer påverkar det dem, säger 15-åriga Karla Itkonen.

8-10 timmar sömn

Både Itkonen och von Buxhoeveden strävar efter att sova åtminstone åtta timmar per natt medan de yngre eleverna gärna sover ännu längre.

– Jag behöver ungefär tio timmar sömn. Jag är sällan trött och jag tycker inte alls att klockan 8 är för tidigt, säger 10 år gamla Elwa Andberg i årskurs 5.

15 år gamla Noel Nåls i årskurs 9 känner sig däremot trött just den här morgonen. I motsats till flickorna skulle han gärna börja lite senare.

– Många är mer kvällsmänniskor och då är man trött på morgonen. Onsdagar brukar vi dessutom ha prov jättetidigt på morgonen, så i varje fall proven kunde vara lite senare på dagen, säger Nåls.

Viktigt med sovmorgnar

Bonns säger att eleverna är bra på att ge respons på schemat. Då alla är nöjda får hon ingen respons med då elever är missnöjda får hon klagomål.

– Det handlar oftast om elever som varje dag börjar klockan 8.15. Men har de en eller två morgnar då de börjar 9.35 får jag inga klagomål, säger Bonns.

Hon försöker se till att alla har åtminstone en senare morgon i veckan, allra helst måndag morgon, men säger att det inte alltid är möjligt.

– Det handlar ändå inte om hela klasser utan det beror på vilka tillvalskurser man valt och då kan det hända att man börjar klockan 8.15 varje dag en hel period.

Enligt Timo Partonen, forskningsprofessor på Institutet för hälsa och välfärd, THL är det bäst för skolelever att stiga upp samma tid varje dag. Bonns förespråkar också rutiner men tycker inte att man ska glömma bort vikten av en sovmorgon då och då.

– Jag njuter själv av senare morgnar då och då och samma gäller eleverna. Rutiner är viktiga men det kan vara skönt att ha lite variation. Så att du inte hela tiden kör på i samma spår och har väckarklocka och ringa samma tid varje morgon.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33