Video: Paavo Väyrynen vill locka SFP-väljare till sitt parti

Paavo Väyrynen överväger att göra sitt nya parti tvåspråkigt. Han vill locka svenskspråkiga väljare från SFP.

Centerns hedersordförande Paavo Väyrynen trivs på sin gård Pohjanranta i Keminmaa i Lappland. Han är EU-parlamentariker men försöker vara här varje helg. Här har han spahotell med 40 rum, kyrka, bärvinsframställning, ungdoms- och rehabiliteringshem och en sommarteater där han själv snart spelar Urho Kekkonen.

Väyrynen med sin vita 1-euros keps är lite av en sevärdhet, visar det sig under vår rundvandring. Ett semestrande par från Utajärvi, Veikko och Asta Perätalo, ber mig ta en bild på dem och Väyrynen.

Trivs inte i Bryssel

I övrigt är han upptagen. Han varvar arbetet i Bryssel - där han säger att han inte trivs särskilt bra - med det nya partiarbetet hemma i Finland. Väyrynen är ännu Centerrepresentant i Keminmaa men Medborgarpartiet, som han har grunnat på sedan förra sommaren, har nu samlat 5 000 anhängarkort och kan införas i partiregistret.

Väyrynen själv kommer att återvända till Finlands riksdag, där han är invald, i god tid före nästa riksdagsval.

– Vi kommer säkert att få mest stöd från Sannfinländska väljare som är missnöjda med att partiet inte infriat sina löften i regeringen, säger Väyrynen som bland annat anser att Finland driver den "mest liberala invandringspolitiken efter Sverige och Tyskland".

"Marken räddar ekonomin"

Men Väyrynen hoppas även locka SFP-röster. Dels med partiets eurokritiska linje; Väyrynen vill återinföra marken för att Finlands ekonomi ska komma ikapp Sveriges. SFP vill i förslaget till partiprogram se Finland som Natomedlem år 2025. Därför tror sig Väyrynen nu kunna locka svenskspråkiga Natokritiker.

– Jag överväger att göra Medborgarpartiet till ett tvåspråkigt parti, säger Paavo Väyrynen och motiverar beslutet så här:

– Svenskspråkiga i Finland borde ha en möjlighet att vara med och påverka Finlands utrikespolitiska linje i en annan riktning. Vi ska komma ihåg vilken linje Jan-Magnus Jansson drev i tiden.

Växer med svenskt stöd

Det var när Väyrynen hörde en teveintervju med SFP:s Carl Haglund som han fick idén att göra Medborgarpartiet tvåspråkigt.

– Jag vill ge ett alternativ, ett parti som är tvåspråkigt och som driver linjen att Finland ska stå utanför militära anslutningar också i framtiden. Med svenskspråkigt stöd ökar partiets möjlighet att påverka.

Kommer ett tvåspråkigt Medborgarparti även att driva de traditionellt sett viktiga svenska frågorna?

– Vi har redan den rätta linjen vad gäller svenskan. Vi försvarar den svenskspråkiga minoritetens språkliga rättigheter.

Arabiskan ett hot?

Hur ser du på svenskans ställning i Finland i dag?

– Svenskan har det bra i Finland. Samtidigt växer de övriga inhemska språken snabbt. I Sverige lär arabiska vara större än finskan nu, så visst kan svenskan vara hotad här av samma anledning. Å andra sidan har svenskan en särställning här som gammalt nationalspråk. Så ska det absolut vara även i framtiden.

Just nu är Medborgarpartiets hemsida enspråkigt finsk.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning