Video: Österbotten dominerar bland hejarklackarna

Kossor, flygvärdinnor, enhörningar och superhjältar. Läktaren på Paavo Nurmis stadion var fullproppad av färggranna och väldigt högljudda ungdomar. I år var majoriteten av hejarklackarna från Österbotten.

Enligt österbottningarna själva är det här ingen slump. Att satsa och ha stora hejarklackar är viktigt och de är inte rädda för tufft motstånd.

– Vi österbottningar är väl ganska tävlingsinriktade. Vi tävlar mot varandra och alla känner alla, säger hejarklacksledaren Semra Kozic från Cronhjelmskolan i Larsmo.

Det är ändå inte armbågar och knytnävar man ser på läktaren. Hejarklackarna säger fina saker om varandra och en del till och med samarbetar. Oxhamns skola från Jakobstad och Sursik skola från Pedersöre hör till dem som har synkroniserade ramsor där de växelvis ropar åt varandra. Det är många hejarklackar som lyfter på hatten för just superhjältarna i Sursik skolas hejarklack.

Korsholms högstadiums hejarklacksledare Anna Skoglund är klädd till bonde och leder en hejarklack av kossor. Hon hyllar Sursik skolas hejarklack.

– Alla är såklart jätteduktiga, men vår rival är nog Sursik. De är så extremt duktiga och de är en stor skola som har övat jättelänge. Så de ser vi nog faktiskt upp till.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning