Video: Ny enorm iskarusell charmar – galenskap ger gemenskap i Kyrkslätt

Janne Käpylehto och hans hjälpredor fick såga flera varv runt för att få iskarusellen att lossna från den omkringliggande isen. Motorsågen är fäst på en 29 meter lång arm vars andra ände är fäst i isen. Bild: Peter Buchert

De är antagligen delaktiga i ett världsrekord, men även om iskarusellen väcker deras nyfikenhet gläds ortsborna främst åt att det för omväxling skull händer någonting i norra Kyrkslätt. Roligast är att träffa folk och umgås.

Motorsågens envisa surrande bryter tystnaden över Humaljärvi i norra Kyrkslätt. Ute på sjöns is, i dimma och duggregn, är Janne Käpylehto och hans medhjälpare i färd att såga loss en snurrande isflotte av osannolika mått.

– Mig veterligen blir den här iskarusellen världens största. Jag hoppas att den ska väga en miljon kilo, säger Käpylehto som kunde lägga till titeln "oppfinnarjocke" på visitkortet där det står fackboksförfattare och energiexpert sedan förut.

Han fick oerhörd publicitet när han härom veckan byggde en lite mindre iskarusell på Gammelstadsviken i Helsingfors. Den drevs av två små elmotorer, modell aktersnurra.

– Det fina är att det krävs så lite. En effekt på futtiga tjugo watt, vilket motsvarar fyra mobiltelefonladdare, räcker för att den ska snurra sakta, men vi kör med två elmotorer på två kilowatt vardera för att få upp farten. När man stänger av motorerna fortsätter karusellen att snurra i en timme eller två, för friktionen är minimal, säger Käpylehto.

Hans karusellvideor lär ha över 60 miljoner visningar på sociala medier. Håkan Näsman, verksamhetsledare vid Wohls gård i Kyrkslätt, såg nyligen videon, och han tände bums.

– Det är himla roligt med kreativa galenskaper. Jag ville absolut ha en karusell här också, för att sätta Wohls och Kyrkslätt på världskartan, säger han.

Näsmans ambition är att öka besökarantalet på gården vars karaktärsbyggnad med anor från 1800-talet är nyrestaurerad. De trehundraåriga ekarna, äppelträden och en rosenträdgård lockar besökare på sommaren.

– Vi vill bevara natur- och kulturvärlden så att folk ska komma hit och njuta, säger han.

Vintern är en utmaning, inte minst en gråtrist dag som söndagen, men folk strömmar till i hundratal.

– Visst är det roligt när man hittar på något extra. Det bästa är att komma hit och träffa andra. De flesta bor här i trakten, säger Jessica Hagelberg som är ute med barnen.

Käpylehto har sågat varvet runt flera gånger nu – det gäller att få bort alla isrester ur springan, annars kilar karusellen fast. Folk står otåligt och väntar på den genomblöta isen.

Isen på Humaljärvi är ungefär 30 centimeter tjock. Janne Käpylehto är noga med att alla skärvor och rester som lossnar under sågningen lyfts bort så att de inte bromsar karusellen. Bild: Peter Buchert

– Nu får ni sprida på er lite jämnare! Den här grejen spricker innan den sjunker, hojtar Käpylehto när det kärvar till sig.

Helena Sandberg och Gunilla Koivisto tittar tvivlande på folkhopen på karusellen och tycker företaget verkar väl väghalsigt. Men bara nyfikenheten lockade dem hit.

– Här händer så lite på vintern. Det är roligt med program, säger Sandberg.

– Absolut, det är fint att folk kommer fast vädret inte lockar, säger Koivisto och undrar hur karusellen ska börja snurra.

Det undrar nog Janne Käpylehto också, för hur han än sågar vill den inte lossna. Han har redan sågat hål och sänkt ner aktersnurrorna när han ber folkhopen om hjälp:

– Hallå alla, nu sparkar vi i gång med människokrafter. Ställ er runtom på kanten och sparka fart med yttre foten – alla åt det hållet!

Och – simsalabim, karusellen snurrar, i sakta promenadfart. Just i det här ögonblicket kvittar det om den är världens största. Viktigare är att det händer någonting här ute, och att alla är med.

FAKTA

Rekordkarusellen

Janne Käpylehto byggde en iskarusell i Lojo till trettondagen. Den mätte 12 meter i diameter. Följande betydligt större byggde han i Helsingfors, 36 meter i diameter. Den vägde 250 ton. Den tredje, i Humaljärvi var tänkt att mäta 40 meter i diameter och väga 400 ton, men Käpylehto ändrade sig i sista stund: diametern blev 58 meter.

Det ger en yta på 2 642 kvadratmeter. Isen var 30 centimeter tjock vid kanterna. Om den var jämntjock ger det en volym på 793 kubikmeter. Det i sin tur ger en massa på över 713 000 kilo. Och det torde vara världsrekord.

Janne Käpylehto hoppas på att bygga en dubbelkarusell i februari för att fira Finlands 100 år. Två karuseller med en bastu på vardera ska snurra åt motsatta håll och ha en gemensam vak för dopp emellan sig.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning